Ako želite biti mršaviji i zdraviji, je li bolje da jedete sami ili u društvu?

Foto: 123RF

ŠTO je zdravije?

Svi moramo jesti i to je jedna od aktivnosti koja veseli gotovo sve ljude. To je sjajan način za povezivanje s dragim ljudima, a on vam pruža i osjećaj udobnosti i voljenosti.

Također, gladovanjem nećete postići nikakve rezultate, ako vam je u cilj biti u što boljoj formi ili smršavjeti, no jednako tako znate koliko je teško oduprijeti se omiljenim nezdravim namirnicama kada smo u društvu, pod njegovim pritiskom.

I ne samo društvo, na vas može loše utjecati samo jedna osoba, kao npr. vaš partner koji se ne hrani kako treba pa pred vama jede sve ono što ste si rekli da nećete konzumirati.

No, nutricionistica Amy Goodson za She Knows otkriva kako obje strane imaju svojih prednosti i nedostataka.

Kada jedete sami, veća je mogućnost da ćete se prejesti, jer kraj vas nema nikoga da vas zaustavi, pogotovo ako ste skloni tzv. emocionalnoj prehrani i obožavate slatko. Također, tako i puno brže jedemo nego kada smo u društvu, što također nije dobro.

Međutim, kada jedemo sami, puno smo svjesniji toga što jedemo, a to je dobro i za naše mentalno zdravlje, jer uzimamo predah od svega i svakoga te se posvećujemo isključivo sebi. No, ponovno, nekim ljudima to stvara osjećaj kako su izolirani i usamljeni, što ponovno dovodi do toga da jedu više.

Ljudi s kojima jedete imaju veliku ulogu u tome kako i što jedete. Neki tako oponašaju ljude oko sebe kada su u pitanju prehrambene navike, što često znači da neće odoljeti lošim namirnicama, posebno ako se druže izvan kuće. Ovo možete izbjeći jedenjem zdravih namirnica i obroka prije druženja s njima, osim ako ne idete ciljano jesti u restoran i slično.

Goodson ističe ono što već dobro znamo: da je svakako najzdravija opcija jesti kod kuće, jer imamo veću kontrolu što jedemo, a doma nemamo ni tako veliki izbor kao u restoranima niti nas mame mirisi loših namirnica. Također, kod kuće sami određujemo porcije.

Drugim riječima, kod kuće biramo zdravije izbore, no na vama je da provjerite koliko ste mentalno jaki. Tako, bili u društvu ili sami, uvijek je bolje jesti doma, gdje se možete bolje kontrolirati, posebno ako i vaši prijatelji dijele ciljeve s vama.

Tek tu i tamo dogovorite večeru s njima ili čak sami u restoranu, kako biste se opustili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.