Kako se približava ljeto, mnogi od nas nastoje skinuti višak sala s trbuha i postići vitkiju figuru. Međutim, određene namirnice mogu sabotirati naše ciljeve, pridonoseći nadutosti, upalama i debljanju.
Dijetetičarke Krutika Nanavati i Abby Grimm otkrile su nekoliko namirnica za koje tvrde da uništavaju naša crijeva i sprječavaju mršavljenje.
Prepuna rafiniranih ugljikohidrata, šećera i nezdravih masti, peciva mogu izazvati nadutost, upalu i debljanje oko središnjeg dijela tijela.
"Peciva ne podržavaju zdrave razine crijevnih bakterija i zapravo mogu uzrokovati prekomjerni rast loših bakterija, kao što su candida i citrobacter", kaže Grimm za SheFinds. Dodaje da ove namirnice za doručak negativno utječu na zdravlje crijeva i kontrolu tjelesne težine jer visok šećer može dovesti do viših razina inzulina u tijelu.
"Visoke razine inzulina mogu dovesti do nakupljanja masti u tkivima, čineći mršavljenje izuzetno teškim", pojasnila je.
Visoko prerađeno meso može utjecati na zdravlje crijeva i dovesti do nadutosti. Nadalje, njegov visok sadržaj zasićenih masti povezan je s povećanim taloženjem masnoće u trbuhu te debljanjem.
"Konzumacija previše prerađenog crvenog mesa može uzrokovati nepovoljne promjene u mikrobiomu, što znači više patogenih bakterija, a manje zdravih. Uzgajano visoko prerađeno meso dolazi od životinja koje su hranjene niskokvalitetnom hranom, a često su im ubrizgavani hormoni i drugi kemikalije. To može negativno utjecati na zdravlje crijeva", upozorava Grimm.
Zaslađeni jogurt, iako se često reklamira kao zdrava opcija, može sabotirati naše ciljeve mršavljenja. Prepuni dodanih šećera i umjetnih sastojaka, ovi komercijalno proizvedeni jogurti mogu poremetiti zdravlje naših crijeva te izazvati nadutost i debljanje oko struka.
"Mnogi jogurti iz trgovine imaju previše dodanog šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos. Višak šećera potiče rast štetnih crijevnih bakterija, što dovodi do upala, nadutosti i problema s probavom. Određeni jogurti sadrže umjetne zaslađivače za koje studije pokazuju da bi potencijalno mogli poremetiti sastav crijevnog mikrobioma i doprinijeti debljanju", upozorava Nanavati.
Mnoge granole kupljene u trgovini pune su dodanih šećera, nezdravih masnoća i kalorijski bogatih sastojaka poput orašastih plodova i suhog voća.
Nanavati navodi: "Često se reklamiraju kao zdrave grickalice, ali granola pločice mogu biti bogate kalorijama zbog dodanih šećera, ulja i prerađenih žitarica." Osim toga, često sadrže koncentrirane oblike šećera, poput sirupa i suhog voća.
"Mnoge pločice granole koriste rafinirane žitarice umjesto cjelovitih, stoga im nedostaju vlakna i potiču skokove šećera u krvi, što potencijalno dovodi do debljanja i povećane gladi", zaključila je Nanavati.