Razina šećera u krvi i tjelesna težina usko su povezani te utječu na opće zdravlje i metabolizam. Pravilno upravljanje šećerom u krvi ključno je za održavanje stabilne energije i izbjegavanje bolesti poput dijabetesa. Uključivanje nemasnih izvora proteina u prehranu važan je dio ovog upravljanja, jer pomaže u kontroli šećera u krvi i podržava zdravu tjelesnu težinu.
Za razliku od namirnica bogatih ugljikohidratima ili šećerima, nemasni proteini pridonose stabilnijim razinama glukoze potičući sporiju probavu i minimizirajući nagle skokove inzulina. Stoga su stručnjaci izdvojili tri namirnice koje bismo trebali češće konzumirati za smanjenje rizika od bolesti poput dijabetesa.
1. Grčki jogurt
Grčki jogurt ima niži glikemijski indeks u usporedbi s mnogim drugim mliječnim proizvodima i slatkim zalogajima. To znači da uzrokuje sporiji, postupniji porast šećera u krvi, čime se izbjegavaju nagli skokovi i padovi koji mogu utjecati na energiju i apetit.
"Grčki jogurt ima više proteina od običnog jogurta, što može poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti apetit. Ključno je odabrati obične, nezaslađene varijante kako biste smanjili unos dodanih šećera", objašnjava nutricionistica i dijetetičarka Krutika Nanavati za SheFinds.
2. Jaja
Jaja su izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina koji pomažu u regulaciji šećera u krvi, usporavajući apsorpciju ugljikohidrata. To dovodi do stabilnijih razina šećera u krvi i smanjuje vjerojatnost naglih skokova inzulina.
"Jaja pružaju visokokvalitetne proteine, zdrave masti i hranjive tvari poput kolina. Istraživanja pokazuju da jaja pomažu u osjećaju sitosti, smanjuju apetit i podržavaju mršavljenje. Kod dijabetičara, jaja imaju minimalan utjecaj na razinu šećera u krvi kada se konzumiraju umjereno", kaže liječnik, dr. Ralph Waldo.
3. Mahunarke
Namirnice bogate proteinima, poput mahunarki, igraju ključnu ulogu u stabilizaciji šećera u krvi, zbog čega su neizostavan dio prehrane za osobe s preddijabetesom. Konzumiranje primjerenih količina proteina pomaže u upravljanju razinama šećera, usporavajući apsorpciju glukoze u probavnom traktu.
"Nemasni izvori proteina poput mahunarki mogu stabilizirati šećer u krvi usporavajući pražnjenje želuca i smanjujući ukupni glikemijski utjecaj obroka", kaže Nanavati. Dodaje kako "proteini dulje održavaju osjećaj sitosti, potencijalno smanjujući nepotrebno grickanje i unos kalorija", što može utjecati na razine šećera u krvi.
Uključivanje ovih nemasnih proteina u prehranu može značajno ojačati imunološki sustav, regulirati šećer u krvi, podržati zdravlje crijeva te pomoći u procesu mršavljenja.