Dijetetičarka svima starijima savjetuje da češće jedu jednu namirnicu

Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko savjeta o prehrani koje smo vjerojatno slušali cijeli život, a jednog se vrijedi pridržavati bez obzira na to koliko godina imamo: "Jedite povrće". 

No, istina je da se prehrambene potrebe mijenjaju kako starimo, stoga je važno paziti da unosimo dovoljno određenih vitamina i minerala. Na primjer, kako starimo, vjerojatno ćemo početi više brinuti o zdravlju svog srca, mozga i kostiju. Imajući to na umu, postoji jedna hrana za koju dijetetičari žele da je ljudi stariji od 50 godina jedu više.

Ipak, prvo je važno točno znati koje su prehrambene potrebe starijih ljudi. Dijetetske smjernice za osobe od 50 i više godina preporučuju da svaki dan jedu otprilike 450 do 500 grama povrća.

Osim toga, dijetetičarka Jess Cording kaže da osobe od 50 i više godina moraju posebno voditi računa o unosu dovoljno proteina kako bi se zaštitile od gubitka mišićne mase uzrokovane starenjem.

"Dok su opće preporuke unositi 0,8 do 1,0 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, to skače na oko 1,2 grama po kilogramu za starije osobe. Imajte na umu da čimbenici poput razine aktivnosti, temeljnih zdravstvenih stanja i upotrebe određenih lijekova mogu utjecati na potrebe za proteinima", rekla je za Parade.

Omega-3 masne kiseline u ribi povezane su sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolest

Dakle, Cording tvrdi da bi gotovo svi stariji ljudi mogli imati koristi od konzumiranja više masne ribe, poput lososa, tune, skuše ili sardina. Ističe da je masna riba prepuna hranjivih tvari, uključujući mnoge od onih koje stariji ljudi trebaju unositi dovoljno. To uključuje proteine, zdrave masti, vitamin B-12 i vitamin D. "Ako jedete kosti, također možete dobiti kalcij iz ribe", dodala je.

Redovito jedenje ribe blagotvorno djeluje na srce, mozak i kosti. Omega-3 masne kiseline u ribi povezane su sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i demencije. Vitamin D i kalcij, ako jedete kosti, u ribi pogoduju zdravlju kostiju.

Dok je riba bogata hranjivim tvarima, Cording kaže da postoji još jedna namirnica koju bi voljela da ljudi stariji od 50 godina jedu više - tofu.

"Tofu je izvrstan nemasni izvor proteina koji osigurava devet esencijalnih aminokiselina koje trebamo dobiti iz hrane, a također osigurava i kalcij. Osim toga, soja u svom cijelom obliku, poput tofua, povezana je sa smanjenim rizikom od raka dojke", zaključila je dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.