Izbjegavaj ove vježbe za ramena: I koje raditi umjesto njih

Foto: Shuttertstock


RAMENI zglob je najpokretljiviji čovjekov zglob, a upravo je zbog toga vrlo osjetljiv te je rizik od ozljede prilikom vježbanja velik, stoga vježbe i pokrete koje radimo u ramenom zglobu za vrijeme treninga treba pažljivo birati. Većinu vježbi rekreativci nauče tako što vide da ih netko drugi radi, pa tako pokupe mnoge vježbe koje i nisu baš primjerene njima ili vježbe kod kojih postoji veći rizik od nastanka ozljeda.


U toj kategoriji možda je najviše vježbi za ramena koje mogu biti opasne a rade se vrlo često. Prilikom  odabira vježbi za ramena morate biti vrlo oprezni, a osim toga ramena valja dobro razgibati te istegnuti prije samog treninga kako bi zglob bio stabilniji i opseg pokreta veći. Sportaši koji imaju izuzetno fleksibilne i mobilne zglobove mogu raditi zahtjevne vježbe, međutim, rekreativci bi trebali izvoditi što sigurnije vježbe te izbjegavati sve one pokrete koje vrlo lako mogu oštetiti zglobove.

Evo koje tri vrlo popularne vježbe za ramena morate izbjegavati, te vježbe kojima ih možete zamijeniti:

Vježba koju ne biste smjeli raditi - Rameni potisak šipkom iza glave

Vježba koju trebate raditi
- Rameni potisak šipkom ispred glave

Kada šipka ide iza glave mora se maksimalno eksterno rotirati zglob ramena što ne može svatko učiniti tako da zglobovi i vezivna tkiva ostanu sigurna i stabilna, stoga je bolje šipku spuštati ispred glave kod stojećih i sjedećih potisaka.



Vježba koju ne biste smjeli raditi
- Uspravno veslanje do brade

Vježba koju trebate raditi - Podizanje bučice ispred tijela


Pozicija u kojoj se nalaze ruke pri uspravnom veslanju natjerat će ramena u nezgodan položaj- prevelika interna rotacija, pa će pri svakom pokretu tenzija u zglobu biti velika s obzirom na opterećenje koje koristite kod vježbe. Odlična zamjena toj vježbi može biti prednje podizanje za ramena bučicama.



Vježba koju ne biste smjeli raditi
- Rotacija ramenima s bučicama

Vježba koju trebate raditi
- Slijeganje ramenima s bučicama

Rotacija ramena s opterećenjima može biti vrlo nezgodna vježba jer je rotatorna manšeta ramenog zgloba osjetljiva po velikom tenzijom. Nikako nemojte "vrtjeti" ramena s velikim opterećenjima. Pravilan pokret vježbe jest slijeganje ramenima pa pogledajte u videu kako se izvodi.

  
 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.