Koliko treba odmarati između serija?

Foto: Shutterstock

 

TRENING snage s rekvizitima ili bez njih ima mnoga važna pravila kojih se treba pridržavati. Želite li veće i jače mišiće, ili ih pak želite tek malo zategnuti i učvrstiti, morate vježbati na pravi način, a svaki parametar treninga odlučuje o tome hoćete li ostvariti željene rezultate.

Pri planiranju treninga važno je odrediti koje mišićne skupine se rade, izbor vježbi, broj serija i ponavljanja i dr., a između ostalog i vrijeme pauze između serija na što mnogi zaboravljaju. Većina rekreativaca ne vodi računa o tome koliko traje njihov odmor između serija pojedine vježbe, pa tako često odmaraju predugo ili prekratko. Ako odmarate previše između serija jer vrijeme provodite razgovarajući s drugima ili na svom pametnom telefonu vaš mišići će se početi hladiti, a ako pak ne dozvolite vašim mišićima da se dovoljno oporave između serija kako bi bili spremni na nova ponavljanja, bitno ćete smanjiti njihovu učinkovitost kod same izvedbe.

Ako je trening usmjeren na mršavljenje, a radite razne vježbe snage u kružnom ili staničnom obliku, onda pauze između serija i vremenskih intervala mogu biti nešto kraće, od svega 10-60 sekundi. Kada je riječ o treningu snage i jakosti, te želite da vaši mišići budu veći, jači i čvršći onda je poželjno imati i duže pauze između serija. Prilikom izvođenja složenih vježbi poput čučnjeva, mrtvog dizanja, raznih potisaka i povlačenja, onda bi pauza između serija trebala biti nešto duža, između 2-3 minute, a kod jednostavnih, izolacijskih vježbi pri kojima su aktivirani nešto manji mišići poput bicepsa, tricepsa ili trbušnih mišića, pauze mogu biti kraće- oko 60 sekundi biti će dovoljno da mišići budu spremni na novu seriju.

Koristite li adekvatne pauze između serija, mišići će biti puno bolji u izvedbi vježbi pa tako i rezultati treninga.     

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.