Ovo tipično ljetno voće/povrće ima više vrsta: Koja je najzdravija?

Foto: Instagram

OBJE vrste će vas itekako dobro rashladiti, to svakako.

Kada pomislite na tipično ljetno voće, vjerujemo kako se odmah sjetite lubenice, ali i dinje. Dinja nije toliko omiljena, no vjerujte nam, ona ima revitalizirajući utjecaj na vaš organizam u svakom smislu.

No važno je naglasiti da neki dinju smatraju povrćem, pa ćemo u nastavku pisati voće/povrće.

Međutim, ona ima i dvije vrste - zelenu i žutu, ali se žuta dinja smatra puno zdravijom i sve blagodati se pripisuju upravo njoj. Ona sadrži puno potrebnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C i B6, kalcij, folnu kiselinu, vlakna i puno karotena.

Osim za osvježenje, u narodnoj medicini se dinja koristi i za psihičko smirenje, kod upale želučanih i mokraćnih puteva te kod uboda i opeklina. Voda i kalcij iz ovog voća/povrća potiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih tvari iz organizma. Biljna vlakna iz dinje olakšavaju probavu i pomažu u smanjivanju tjelesne težine i nadutosti.

Poznat je i njen utjecaj na kardiovaskularni sustav i probavu, a pogodna je i za ublažavanje bolova pa obavezno isprobajte obloge od soka iscijeđene dinje.

Žuta dinja može biti i narančasta iznutra, a smatra se antikancerogenom hranom jer sadrži dosta karotena koji se u organizmu pretvara u aktivni vitamin A.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.