Stručnjak otkriva zašto je avokado superhrana i može li se pretjerati s njim

Foto: 123RF

AVOKADO je među namirnicama koje se smatraju superhranom. Oni koji vode zdrav životni stil jedu ga uz tost, kao sastojak omleta, smoothieja, a od njega pripremaju čak i juhe, pudinge i kolače. Svoju popularnost stekao je zahvaljujući vitaminima, vlaknima i zdravim mastima.

“Zdrave masti smanjuju rizik od razvoja bolesti srca, tijelu pomažu pri apsorpciji vitamina A, K, D i E, a zahvaljujući njima se osjećamo sito”, pojasnio je nutricionist Keri Gans.

No kao što kaže i poznata izreka da je manje više, Gans upozorava da ne treba pretjerivati s konzumacijom.

“Treba imati na umu veličinu porcije, kao i sa svim. Iako je avokado nutritivno bogata namirnica, sadrži dosta masti i kalorija. Ovisno o veličini, u prosjeku ima od 250 do 320 kalorija te 20 ili više grama masti. Preporuka je pojesti trećinu ove voćke, a većina ljudi jede i više”, kaže Gans.

Koliko točno avokada je dozvoljeno pojesti u danu, kaže nutricionist, ovisi o fizičkoj aktivnosti i preporučenom dnevnom unosu kalorija.

“Nije dovoljno kopirati nečiji dnevni jelovnik jer ne odgovara svakom organizmu jednaka količina hrane”, dodaje Gans.

Stručnjak stoga preporučuje trećinu avokada ako svakodnevno unosite zdrave masti putem orašida, sjemenki ili maslinovog ulja u organizam. Ako ne, kaže Gans, možete pojesti i cijeli avokado i osjećati se zdravo, ali je pritom potrebno voditi računa o broju kalorija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.