Zašto doručak i ostali obroci u pekari nisu dobra ideja?

Foto: 123RF

ZNAMO kako često jedino za to imate vremena.

Na putu do posla, u pauzi za ručak, prilikom odlaska kući s posla... Mnogi od vas često zalutaju u pekare po brzi obrok, iako znate da to nije dobra ideja, kako za vaše zdravlje, tako i za vašu liniju.

A nakon što vas danas podsjetimo zašto, sigurni smo kako ćete ubuduće pronalaziti vremena za kuhanje obroka kod kuće te pripremanje jela unaprijed jer ovo ne samo da je najzdravija, već je i najjeftinija varijanta za vas. I pritom ne mislimo samo na pekare, već i na raznorazne dostave.



Naime, kada jedete vani, nemoguće je izbjeći skrivenu sol u namirnicama pa tako često na dnevnoj bazi pojedemo puno više nego što nam je potrebno, i to gotovo dvostruko.

Smanjenje unosa soli samo 10 posto moglo bi spasiti milijune ljudskih života, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal.

Unošenjem viška soli u organizam ne samo da štetite svojoj liniji, već i bubrezima te srcu i krvno-žilnom sustavu.



Kroz kruh i pekarske proizvode u organizam dnevno unesemo oko 30 posto potrebne soli (oko 5 grama), a udio se dodatno povećava ako su proizvodi posuti solju. No najveći problem predstavljaju brza hrana, suhomesnati proizvodi te grickalice poput čipsa i slično.

Isto istraživanje ističe zdravije alternative od soli, kao što su sok od limuna, luk, papar, ocat, začinske trave koji će vašim jelima također dati fini okus, a preporučuju i izbjegavanje kečapa, senfa, majoneze i sojina umaka kao dodataka koji sadrže veliki postotak soli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.