Novi rekord: Ova je kava prodana za više od 10 tisuća dolara po kilogramu

Foto: Instagram/Lamastus Family Estates

SKUPE KAVE nisu nikakva novost, no ako želite probati ovu iz Paname, morat ćete izdvojiti ozbiljan novac. Riječ je o kavi Elida Geisha Natural Torre s obiteljskog imanja Lamastus, koja je početkom kolovoza na aukciji prodana za vrtoglavih 10.013 dolara po kilogramu.

Za one koji poznaju panamsku kavu ovo nije nikakvo iznenađenje. Poznato je da panamski proizvođači kave ne teže kvantiteti, već kvaliteti, a većina njih usredotočuje se na uzgoj visokokvalitetnog graha Geisha, koji je teško uzgajati jer biljka daje manje plodova i vrlo je osjetljiva na vremenske prilike.

Jedinstven i intenzivan okus kave

Vrsta kave koja se dobije od graha Geisha poznata je po jedinstvenim i intenzivnim cvjetnim okusima s notama limunske trave i koštuničavog voća koje se ne može naći u masovno proizvedenim zrnima kave. 

Panama je jak igrač na globalnoj sceni kave, ponajprije zbog kvalitete, no kave se iz Paname izvozi jako malo. Ona godišnje izveze oko 50 tisuća vreća od 60 kilograma, dok primjerice Brazil proizvodi čak 59 milijuna vreća od 60 kilograma godišnje.

Nije jedina skupa kava na svijetu

U svijetu postoji još nekoliko vrsta ekskluzivnih i skupih kava, među kojima se definitivno ističe kopi luwak. Ova kava potječe s indonezijskog otočja i uvelike se razlikuje od ostalih vrsta, i to ponajprije prema načinu proizvodnje. Naime, ona se proizvodi od - izmeta, a prodaje se i za 100 eura po šalici.

>> Kopi luwak je najskuplja kava na svijetu, kod nas se 100 grama može naći za 40 eura

Osim nje postoji i Bourbon Pointu, kava za koju su mnogi spremni platiti gotovo 500 eura po kilogramu. Manje je poznata jer je u posljednjih nekoliko desetljeća vladala njena nestašica, no sada je zahvaljujući nekoliko obiteljskih proizvođača ponovo dostupna - i to po vrlo paprenoj cijeni. Priča se i da je ova kava bila omiljeno piće kralja Luja XV.

>> Kilogram ove rijetke kave košta više od 500 dolara, bila je omiljeno piće Luja XV. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.