Nakon što pripremite svoj kečap, više nećete koristiti kupovni. Evo svih savjeta

Foto: Shutterstock

U OVO doba godine rajčica je zaista napretek. Iako ih je pravi užitak jesti sirove, posebno one velike, domaće i sočne, možemo ih pripremati na jako puno načina. Već smo pisali o nekim popularnim jelima te o tome kako ih pravilno čuvati da bi ostale svježe što dulje, a ovaj put vam donosimo prijedloge i recept za - domaći kečap. Pisali smo i o kućnoj pripremi šalše, a recept i upute možete pogledati ovdje. Iako je priprema vrlo slična, postoje i ključne razlike između šalše i kečapa. 

Razlike između šalše i kečapa

Tradicionalna šalša priprema se od rajčica, luka, češnjaka, maslinovog ulja i začina, dok se u domaći kečap dodaju i crvena paprika, šećer i ocat, koji mu daju karakterističan slatko-kiseli okus. Razlikuju se i po teksturi - šalša je puno gušća, a može sadržavati i komadiće rajčica, dok je kečap jače pasiran i sličniji umaku. 

Koje sorte rajčica je najbolje koristiti 

Za pripremu kečapa najbolje je koristiti sorte rajčica koje su mesnate, imaju malo sjemenki i visok udio prirodnih šećera. Takva je primjerice sorta San Marzano, tip duguljastih rajčica koje su zbog svoje mesnatosti, intenzivnog okusa, male količine sjemenki i guste pulpe idealne za kuhanje i pripremu kečapa.

Preporučuju se i rajčice sorte Roma, koje se još nazivaju i talijanska šljiva, još jedan tip duguljastih, ali nešto manjih rajčica od San Marzana, slatkastog okusa i čvrste strukture. Rajčice Amish Paste još su jedna sorta duguljastih, velikih i mesnatih plodova, a imaju i sladak, pun okus te malo sjemenki.

Naravno, vrijedi spomenuti i sortu Beefsteak ili Volovsko srce, karakterističnu po svojoj veličini i sočnosti, koja se također može koristiti za kečap, posebno ako se kombinira s drugim, manje vodenim sortama. Ove rajčice daju bogat okus, ali zahtijevaju duže kuhanje zbog puno tekućine. 

Kako ga pripremiti 

Za početak pripremite rajčice: ogulite ih, očistite od sjemenki i krupno narežite. Pripremite i luk, češnjak i paprike koje također treba očistiti od sjemenki i narezati. Za početak kuhajte svo povrće osim rajčica, dodajte i jabučni ocat, smeđi šećer te sol i papar, a kada povrće omekša, dodajte rajčice. Neki dodaju i začine poput cimeta i kumina, a ako želite postići ljutinu, možete dodati i kajenski papar. 

Kada rajčice omekšaju, pasirajte ih štapnim mikserom i vratite kuhati još dva do dva i pol sata. Za kraj kuhani kečap ulijte u sterilizirane staklenke, koje je idealno držati u hladnijoj i tamnoj smočnici. Ostatak godine imat ćete ukusan kečap za koji točno znate što sadrži.

Točne sastojke i detaljne upute pogledajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.