Plava Kamenica objavila listu najboljih restorana na moru za ljeto 2024.

Foto: FB/Cap Aureo

U PROTEKLIH nekoliko mjeseci recenzenti portala Kult Plave Kamenice obilazili su Jadran i posjetili gotovo sve najvažnije restorane. Kako kažu, dojmovi su prilično dobri, posebno ističu Istru i Kvarner, kao i područje Murtera, Kornata i Dugog Otoka.

Međutim, na listu zaista izvanrednih ubrojili su samo njih sedam, a oni su obuhvatili i ispunili sve segmente izvrsnog poslovanja - od kvalitete i korištenja lokalnih sastojaka do izvrsnosti kuhanja, vinske karte, servisa i ambijenta. Svi restorani na ovoj listi nalaze se u neposrednoj blizini mora, a takav je ljetni ugođaj na Jadranu esencijalan, piše Kult Plave Kamenice

1. Cap Aureo, Rovinj

U Cap Aureu posebno su pohvalili chefa Jeffreyja Vellu, za kojega kažu kako i ove godine vodi najuzbudljiviju eksperimentalnu kuhinju, a oduševio ih je i somelijer Andreas Zilli, koji je, prema njima, sastavio najkompetentniju vinsku kartu otkako Cap Aureo postoji. 

2. Agli Amici Rovinj, Rovinj, dvije Michelinove zvjezdice

Za ovaj restoran tvrde kako utjelovljuje fine dining međunarodnog ranga u elegantnom izdanju, posebno ističu lokalne i luksuzne sastojke, a visoku ocjenu dobio je i servis, za koji kažu da je "doslovno savršen". 

3. Pelegrini, Šibenik, jedna Michelinova zvjezdica

Za Pelegrini kažu da je dulje od deset godina najbolji dalmatinski restoran, a njihov carpaccio nazvali su najukusnijim u Hrvatskoj. Pohvalili su i vinsku listu somelijera Brane Vukšića. 

4. Miramare by Fratelli Cerea, Sveti Nikola, Poreč

Posebno su pohvalili suvlasnika i chefa, Talijana Bobu Cereu, a za njegove paste i rižota kažu da spadaju u najukusnije u Hrvatskoj. 

5. Plavi podrum, Volosko

Za ovaj restoran Plava Kamenica kaže kako već desetljećima svakodnevno priprema fenomenalnu ribu i žive škampe, tartufe i vrganje, a na stolovima nudi širok izbor vrhunskih maslinovih ulja. Pohvalili su i vinsku listu, a posebno izdvojili šampanjce. 

6. Dvor, Split

Chefa Hrvoja Zirojevića smatraju jednim od najtalentiranijih hrvatskih kuhara, istaknuli su njegove vještine u oblikovanju i slaganju okusa, a kažu i da jednako impresionira ribom, rakovima i školjkama koliko i "kućnim jelima", poput punjenih paprika ili govedine sa šalšom. 

7. 360, Dubrovnik, Michelinova zvjezdica

Za ovaj restoran kažu kako je upravo ono što Dubrovniku treba, luksuzni fine dining s raskošnom međunarodnom vinskom kartom i povijesnom scenografijom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.