Priča o celijakiji: Razgovarali smo s liječnicom koja ima dijagnozu, evo kako je to

Foto: Prof. dr. sc. Ervina Bilić

UPOZNAJTE liječnicu koja je spojila karijeru u medicini s ljubavlju prema kuhanju i osobnom borbom protiv celijakije.

Ervina Bilić je neurologinja, profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i majka troje djece. Osim po svom stručnom radu, ističe se i strašću prema kuhanju. No, otkriće da boluje od celijakije prije devet godina drastično je promijenilo njen odnos prema hrani.

Dijagnoza je odjeknula kao grom iz vedra neba

Godinama je patila od simptoma poput kroničnog umora, anemije, bolova u trbuhu te promjena na koži, noktima i kosi. Pripisivala je te simptome stresu i ubrzanom ritmu života. Međutim, kada je počela dramatično gubiti na težini, bilo je jasno kako nešto ozbiljno nije u redu. Nakon što je krenula s dijagnostičkom obradom, uslijedio je šok - dijagnoza teškog oblika celijakije. 

"Bilo mi je teško suočiti se s činjenicom da se moram pomiriti s kroničnom bolesti za koju sam vjerovala da će mi značajno narušiti kvalitetu života i radost koju sam do tada osjećala kuhajući", ispričala nam je.

Nakon postavljanja dijagnoze našla se u svijetu punom novih izazova i pitanja. 

"Voljela bih da mi je tada, kao bolesnici suočenoj s naoko nesavladivom preprekom, netko mogao ponuditi sve potrebne informacije na jednom mjestu, dati mi odgovore na pitanja koja su me dočekivala na svakom koraku - recimo, kako napraviti kruh, burek ili štrudlu bez glutena, što trebam promijeniti u prehrani, domu u kojem živim, ima li glutena u kozmetici, u kojoj hrani se krije gluten u tragovima, kako putovati s celijakijom, trebam li promijeniti sve ili samo neko posuđe", prisjeća se.

Kako bi pomogla sebi, ali i drugima koji prolaze kroz slične izazove, pokrenula je Instagram profil na kojem danas pruža podršku oboljelima od celijakije, dijeli savjete, recepte i odgovara na pitanja roditelja bolesne djece te pomaže svima onima koji žele s ljubavlju pripremiti nešto ukusno, ali bez glutena.

Društveni izazovi i podrška obitelji

Prelazak na bezglutensku prehranu nije bio lak zadatak. Izazov nije bio samo u pronalaženju zamjenskih namirnica već i u društvenim aspektima obroka. Hrana nije samo senzualno iskustvo već ima i socijalnu komponentu, koja joj je, kako kaže, najviše nedostajala.

Bilo joj je teško sjediti među ljudima, ne jesti i odgovarati na pitanja o celijakiji. Međutim, s vremenom se prilagodila ovim situacijama.

"Naučila sam najesti se prije takvih prigoda i više mi nije nelagodno govoriti o celijakiji. Drago mi je ako netko pokaže interes. Što više društvo bude svjesno ove bolesti, nama s celijakijom život će biti lakši i veći broj nedijagnosticiranih osoba će naći svoj put do dijagnoze", govori nam. 

Podrška obitelji i prijatelja bila je ključna tijekom ovog prijelaznog razdoblja. Počeci su bili teški, kaže - obilježeni neuspjesima, suzama i propalim pokušajima.

"Nakon devet godina napredovanja u kuhanju bez glutena, mogu reći da danas u mojoj kuhinji nema razlike u odnosu na običnu hranu. Kada su svi članovi obitelji kod kuće, kao i gosti, svi se pridržavaju dijete bez glutena", ispričala nam je.

Osnovne namirnice bezglutenske kuhinje

Kuhanje bez glutena zahtijeva malo drugačije osnovne namirnice. Za Ervinu je posebno važno u kući uvijek imati više vrsta bezglutenskog brašna.

U njenim kuhinjskim ormarićima, otkrila nam je, uvijek se mogu pronaći barem dvije vrste miješanog brašna za kruh, rižino i krumpirovo, kao i tapioka škrob, integralno, kukuruzno i heljdino brašno, sve bez glutena.

Kako nam je objasnila, važno je da sva brašna nose deklaraciju "bez glutena" jer ako su prerađena u mlinovima u kojima se obrađuje pšenično brašno, lako mogu postati kontaminirana glutenom. Unatoč višoj cijeni bezglutenskog brašna, oni koji boluju od celijakije imaju mogućnost mjesečno preuzeti do 10 kg brašna na recept u ljekarnama.

"Mogu s veseljem reći da sam sva jela, uključujući i sve tradicijske kolače, naučila pripremati bez glutena. Najviši su mi stupanj, ako mogu tako reći, vučena tijesta za štrudle i lisnato tijesto", rekla nam je ponosno.

Najvažniji savjeti za osobe s dijagnozom celijakije

Kada smo je upitali o ključnom savjetu za osobe koje su suočene s potrebom za promjenom prehrambenih navika uslijed dijagnoze, Ervina je poslala poruku ohrabrenja. Svima savjetuje da se ne plaše promjena i da ne budu preoštri prema sebi.

Preporučuje da se s najjednostavnijim sastojcima - 500 g brašna, 400 ml tople vode, kvasca i malo soli - umijesi prvi bezglutenski kruh. Bez obzira na ishod, kaže kako je važno prihvatiti taj prvi korak s veseljem.

Za one koji se možda bore sa simptomima celijakije, ali još nisu dijagnosticirani, naglašava kako su simptomi vrlo raznoliki, što može otežati postavljanje dijagnoze. Simptomi mogu uključivati kronični umor, napuhivanje crijeva, anemiju, zastoj u rastu kod djece, spontane pobačaje kod žena, kožne osipe s mjehurićima, lomljive nokte, slabu kosu, manjak cinka i autoimune bolesti štitnjače.

Podrška kroz društvene mreže i raskrinkavanje mitova

Ervina koristi moć društvenih mreža kako bi podijelila svoja iskustva i savjete. Na svom Instagramu redovito objavljuje detaljne recepte bez glutena, uključujući i vrste proizvoda koje koristi. Ondje se nalazi preko 200 recepata i vjeruje da tamo svatko može naći nešto u skladu sa svojim željama i mogućnostima. 

U receptima navodi opis svih koraka, potreban kuhinjski pribor i redovito odgovara na pitanja pratitelja. Također, osvjetljava neke od najvećih mitova o bezglutenskoj prehrani. Ističe kako je jedan od najvećih mitova da je gluten štetan i da je bezglutenska prehrana zdravija opcija za sve ljude. 

"Gluten je izravno štetan za osobe s celijakijom i neizravno za osobe s nekim drugim autoimunim bolestima. Za sve druge ljude on nije štetan ni nezdrav", pojasnila nam je.

Ervina želi posebno naglasiti da je celijakija bolest s nasljednom sklonosti te je češća u nekim obiteljima u odnosu na opću populaciju. Ako osoba pokazuje neke od simptoma ove bolesti, a ujedno ima i pozitivnu obiteljsku anamnezu, svakako bi trebala razmotriti provođenje analize na celijakiju.

Dobili smo i dva recepta

Na kraju razgovora bila je sretna podijeliti dva svoja recepta s našim čitateljima, uključujući jedan blagdanski recept, kao i recept za kruh koji se može duže čuvati. Ova dva recepta, vjeruje ona, donijet će radost svima koji ih isprobaju. Recept za bezglutenske fritule možete pronaći ovdje, dok recept za kruh sa suncokretovim sjemenkama možete pronaći na ovom linku.

Pročitajte više