Top 15 kućnih recepata s ribom: Za većinu vam treba manje od pola sata

Foto: Shutterstock

BILI kod kuće ili na odmoru, živjeli na kontinentu ili na moru, ljeto je pravo vrijeme za pripremu ukusnih jela od ribe. Iako je najbolje doći do svježe ribe na tržnici, a posebno na moru gdje je riba često tek ulovljena, nema ništa loše niti u zamrznutoj ribi i morskim plodovima. Iako poznajemo brojne recepte s ribom, od kojih su neki i kompliciraniji, danas vam donosimo listu onih brzih i baš jednostavnih s kojima će se snaći i početnici u kuhinji.

Riba je kao namirnica jako zdrava i puna benefita poput vitamina D, B12, A, B3, B6, E te Omega-3 masnih kiselina, proteina i minerala. U prehranu je treba uključiti što više, za ljetne dane je idealna jer joj nije potrebna duga termička obrada, a uklapa se s raznim prilozima i na razne načine. 

U nastavku pogledajte naš izbor najboljih ribljih recepata za ljeto i svakako javite kako ju vi najradije pripremate!

1. Brudet

Brudet je tradicionalno dalmatinsko riblje jelo na žlicu, a s vrstom ribe i prilozima možete se poigrati, to mogu biti škampi ili neke druge školjke, kozice ili pak oslić, škarpina, morski pas - ovisno što volite. Od priloga se obično priprema tjestenina ili palenta, a kompletno jelo je vrlo brzo gotovo - dok se kuha tjestenina, pripremite brudet. Recept pročitajte ovdje

2. Pohani morski pas

Morski pas je jedno od omiljenih ribljih mesa, meko je, sočno i punog okusa, a popularno se jede kao pohano meso koje brzo i lako možete pripremiti kod kuće. Evo recepta

3. Pržene srdelice

Srdelice su plave ribe, a uz inćune i papaline glase i kao najzdravije. Cjenovno su pristupačne, a pripremiti ih možete brzo i jednostavno. Evo recepta

4. Pržene lignje

Omiljen način pripreme liganja i ujedno najčešće naručivan u restoranima, a vrlo jednostavan za kućnu pripremu. Točan način pripreme pogledajte u receptu

5. Kozice na buzaru

Kozice se savršeno slažu s rajčicom, češnjakom i maslinovim uljem. Dodajte još bijelo vino i malo začina i imate zdrav obrok prepun aroma spreman u 15 minuta. Evo recepta

6. Tjestenina s tunom i cherry rajčicama iz jednog lonca

Jedan od omiljenih ljetnih ručkova pun mediteranskih aroma, gotov za pola sata. Recept pogledajte ovdje

7. Popara

Jelo na žlicu slično gregadi, kombinacija ribe i krumpira, a oduševit će svakoga. Možete koristiti bijelu ribu koja vam je dostupna, a popara će biti najbolja sa svježom ribom. Recept je ovdje

8. Kozice s rajčicom i palentom

Aromatične pržene kozice u umaku s rajčicom i češnjakom odlično se slažu s nježnom i kremastom palentom. Ovo brzo jelo poslužite kao predjelo ili snack na druženju, a recept pogledajte ovdje.

9. Orada na brzinu

Za ovaj recept ribu je potrebno marinirati, umotati u aluminijsku foliju i ispeći - brzo i jednostavno. Evo recepta. 

10. Oslić iz škartoca

Zanimljiv način za brzu pripremu ribe s prilozima, ribu, povrće i krumpir marinirajte, stavite u papir za pečenje i svaki paketić zamotajte poput bombona. Dobit ćete dobro pečene i sočne paketiće, i to za samo 20 minuta. Recept je ovdje

11. Rižoto s plodovima mora

Uvijek omiljen način za pripremu brzog i jednostavnog ribljeg jela - evo recepta

12. Antonijeve punjene lignje

Recept za punjene lignje i krumpir istarskog chefa Antonija Brajkovića, koji je na jednostavan način objasnio kako pripremiti lignje kao iz restorana. Pogledajte recept i isprobajte. 

13. Lignje s komoračem

Još jedan recept istarskog chefa Antonija Brajkovića za lignje s komoračem, ukusno, mediteransko jelo koje brzo i lako možete pripremiti kod kuće - i to za samo 15 minuta. Evo njegovog recepta

14. Ragu od glava lignji 

Recept istarskog chefa Antonija Brajkovića koji preporučuje iskoristiti cijelo tijelo lignje, pa i glave, u ovom brzom i ukusnom raguu spremnom za manje od pola sata. Evo recepta

15. Bijela riba s koricom od parmezana

Ova bijela riba s koricom od parmezana lagana je, pahuljasta i hrskava u isto vrijeme, a odlična je za laganu ljetnu večeru koja je gotova za samo 30 minuta. Poslužite uz svoju omiljenu salatu ili prilog - recept je ovdje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.