Uz originalni bolognese umak uopće ne idu špageti, ovu tjesteninu koriste Talijani

Foto: Shutterstock

BOLOGNESE je poznati talijanski umak koji se udomaćio i kod nas, a u većini kućanstava kuha se barem jednom tjedno uz nezaobilaznu tjesteninu - špagete. Iako je jelo naizgled jednostavno, mnogi ljudi prave pogreške na koje je upozorio vrhunski talijanski kuhar, a mogu i uništiti jelo.

Roberto Bassi poznati je talijanski kuhar koji je svoj zanat brusio u Italiji, Parizu, Veneciji, New Yorku i Londonu, a za Daily Star podijelio je par savjeta za savršen, pravi talijanski bolognese. Prva stvar, rekao je, nipošto nemojte koristiti špagete.

Tagliatelle umjesto špageta

Jedan od najraširenijih mitova vezanih uz ovo jelo je da biste uz bolognese umak trebali kuhati špagete, što nije točno. "Ako stvarno želite skuhati autentični talijanski bolognese, prvi korak je, što je možda iznenađujuće, upotreba tagliatella", otkrio je Roberto.

>> Što napraviti s ostacima bolognese umaka? Čudesa! Imamo šest odličnih ideja

Još jedna stvar koju je ovaj chef napomenuo, a o kojoj smo već pisali, jest da u tjesteninu nipošto ne smijete dodavati ulje. Ako dodate ulje u tjesteninu, ona će nakon kuhanja biti masna, što znači da se umak neće lako primiti za tjesteninu i, suprotno popularnom uvjerenju, dodavanje ulja prilikom kuhanja definitivno neće spriječiti lijepljenje tjestenine.

Tajna u izboru mesa i omjeru povrća i mesa

"Ako radite s visokokvalitetnom tjesteninom, tijekom kuhanja oslobađa se samo mala količina škroba, što sprječava da se tjestenina slijepi", objasnio je i dodao da tjesteninu ne treba ni ispirati. "Ispiranjem kuhane tjestenine zapravo uklanjate lagani škrobni omotač koji pomaže tjestenini da se poveže s umakom."

>> Radite li i vi ovu pogrešku prilikom kuhanja tjestenine?

Za kraj chef je otkrio da tajna dobrog bolognese umaka leži u izboru mesa i postizanju pravog omjera povrća i mesa, a dodao i još nekoliko savjeta. Povrće biste trebali pirjati na ekstra djevičanskom maslinovom ulju, a zatim dodajete meso koje morate dobro i ravnomjerno zapeći. Zatim morate dodati vino, a na kraju i rajčice, i, ono najvažnije - dobar bolognese umak trebate lagano kuhati nekoliko sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.