Nisu svi sirevi po dućanima napravljeni od mlijeka, ove biste trebali izbjegavati

Foto: Shutterstock

MLIJEČNI proizvodi često su korišteni u kulinarstvu - osim mlijeka, koji je neizostavna namirnica u svakom hladnjaku, tu su i razni jogurti, mliječni namazi i sirevi, a sirevi su posebno svestrani i odličan su dodatak mnogim slanim, ali i slatkim jelima.

Dodajemo ih u sendviče, umake i na pizze, dodajemo ih tjesteninama i salatama poput šopske i grčke salate, od njih radimo štrudle i štrukle, poslužujemo ih samostalno ili uz nareske na mesnim ili sirnim platama, a koristimo ih i u desertima.

Mlijeko i mliječni proizvodi su, uključujući žitarice, voće i povrće, meso, perad, ribe, jaja i mahunarke, vrlo važni za pravilnu prehranu, a konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda, pa tako i sira, ima brojne prednosti. 

Ovi proizvodi u svom sastavu imaju ugljikohidrate, bjelančevine, vitamine skupine B, posebno riboflavin i B12 te mineral, cink, magnezij i kalcij. Vitamini skupine B sadržani u mlijeku i mliječnim proizvodima neophodni su za proces stvaranja energije, bolje pamćenje te pravilan rad probavnog sustava, a osim toga, namirnice poput punomasnog mlijeka i sira sadrže i veću razinu zasićenih masnih kiselina.

Kao i za sve ostale namirnice, i za mlijeko i mliječne proizvode postoji neka preporuka koliko bi ih se dnevno trebalo konzumirati. Europska unija donijela je detaljne preporuke koje variraju od države do države, no za svaku vrijedi isto - preporuka je da se svakodnevno unese između 200 i 500 ml mlijeka ili mliječnih proizvoda (jogurta, sira...), u dvije do tri porcije.

Kakve sve sireve nalazimo po dućanima?

Budući da su toliko važni za pravilnu prehranu, važno je i znati kakve sireve jedemo. Na policama dućana postoji na stotine različitih vrsti sireva i jednako toliko vrsta mliječnih proizvoda. Sireve razlikujemo prema vrsti osnovne sirovine (kravlje, kozje, ovčje mlijeko), prema konzistenciji ili stupnju zrenja (mladi, polutvrdi, tvrdi), prema vrsti fermentacije, prema udjelu mliječne masnoće (nemasni ili posni, polumasni, punomasni...) i tako dalje.

No, također ih razlikujemo i po sastavu. Naime, većina je sireva napravljena od pasteriziranog mlijeka, kulture mliječnih bakterija i sirila (u neke sireve ide i sol), a neki od njih koji su dostupni na policama dućana u sebi sadrže i biljno ulje, najčešće palmino ulje, pa za njih ne možemo reći da su 100 posto mliječni sirevi.

Tu su i oni sirevi koji su nastali u potpunosti umjetnim putem, preradom biljnih masnoća, a okus, boja i miris tih sireva dobiveni su aditivima. Ovakvim procesom prerade ulja, u ovom slučaju palminog ulja, dobivaju se takozvane transmasne kiseline koje nemaju blagotvorni učinak na organizam.

Zašto odabrati 100 posto mliječne sireve koji u sebi nemaju palmino ulje?

Palmino ulje sastavni je dio brojnih proizvoda, poput čokoladica, keksa, margarina, sladoleda, pa i sira, a riječ je o jestivom biljnom ulju dobivenom iz ploda uljane palme. Palmino se ulje danas nalazi gotovo u svemu jer je otporno na oksidaciju, što produljuje rok trajanja proizvoda, i stabilno je na visokim temperaturama, no uz palmino ulje vežemo i mnoge probleme.

Palmino ulje je bilo i nastavlja biti glavni pokretač krčenja šuma u nekim od najbogatijih svjetskih šumskih ekosustava, uništavajući staništa već ugroženih vrsta. Gubitak šuma, zajedno s pretvorbom tresetnog tla bogatog ugljikom, rezultira ispuštanjem milijuna tona stakleničkih plinova u atmosferu, pridonoseći klimatskim promjenama.

Osim toga, palmino ulje čak može postati i štetno za naše zdravlje zbog transmasnih kiselina i dovesti do povećanja koncentracije "lošeg" kolesterola u krvi, a zbog svega navedenog pri odabiru sira važno je obratiti pažnju da sir u sebi nema palmino ulje, već samo pasterizirano mlijeko, mljekarske kulture, sirilo.

Najbolji odabir? President sirevi

Upravo zato, President sirevi su uvijek najbolji odabir. President u svom asortimanu ima preko 80 sireva koji čine najširu paletu za svačiji ukus. Ponudu čine svježi, polutvrdi, tvrdi, ekstra tvrdi, topljeni i meki sirevi te maslaci, a svi President sirevi nastaju iz mlijeka. Napravljeni su od najkvalitetnijeg pasteriziranog mlijeka, mljekarskih kultura i sirila i, ono najvažnije, bez palminog ulja, a kao takvi izvrstan su dodatak mnogim jelima.

President Zagrebački sir njihov je najpopularniji svježi sir, a odlikuje ga punoća okusa i lisnata struktura, baš poput svježih sireva s tržnice. Od njega možete napraviti burek, štrudlu ili štrukle, a možete ga i pomiješati s vrhnjem i poslužiti za doručak ili kao lagano predjelo.

President Posni sir i President Zrnati sir svježi su i lagani sirevi s niskim udjelom masti i idealan su izbor za sve one koji vode računa o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Možete ih dodati u tortilje, u jutarnji omlet, a sjajno će se slagati i s raznim salatama.

President Salakis i President Salakis slani sir meki su, blago slani sirevi u salamuri, proizvedeni od kravljeg mlijeka i idealan su sastojak svježih mediteranskih salata i sirnih plata. Njih možete dodati u šopsku ili grčku salatu, koje su posebno popularne u ovim ljetnim mjesecima.

Od President sireva možete napraviti i ukusne umake, i to ponajprije od President topljenog sira u trokutićima i President Podravec sira. Topljeni sir izvrsne je mazivosti pa ga možete namazati i na hrskavi kruh za doručak, a Podravec je njihov najpopularniji polutvrdi masni sir od kravljeg mlijeka koji možete iskoristiti i za pripremu pizza te zapečenih i gratiniranih jela.

Za ljubitelje slastica i raznih drugih jela tu je i President krem svježi sir, koji je, zahvaljujući kremastoj teksturi i blagom okusu, nezaobilazan sastojak mnogih krema, kolača i slanih pita. Od njega možete napraviti popularni cheesecake na tisuću načina, tortu od mrkve, ali i mnoga druga jela.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Dukatom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.