Rujan u Reformi: Pet savjeta za očuvanje zdravlja!

LJETO je pri kraju, polako ali sigurno vraćamo se s obalnih destinacija i prelazimo na jesenski shemu. Čekaju nas obaveze, brige, stres... Nedostatak slobodnog vremena, nervoza i svakodnevni kaos nerijetko su preduvjeti za pad imuniteta i nedobog gorih trzavica po naše zdravlje. Nedopustite da Vas zahvate slične tegobe i djelujte odmah kako bi ih spriječili.

Naših 5 savjeta pomoći će Vam da svaku navedenu nedaću već u startu zaustavite, i to s užitkom!

Savjet broj jedan - vratite se na put redovitog vježbanja

Kretanje je jedna od osnovnih biotičkih potreba svih sisavaca, pa tako i nas. Tjelesnim vježbanjem potičemo razvoj sustava za pokretanje, a time i svih ostalih organskih sustava u našem tijelu. Mišići postaju jači, pokreti postaju lakši i jednostavniji, kosti gušće i otpornije, srce snažnije, a krvne žile elastičnije i izdržljivije. Bolovi u leđima i zglobovima se smanjuju a krvni tlak se približava poželjnim vrijednostima. Svaki dan odvojite barem 30 minuta za laganu tjelovježbu, brzo hodanje ili lagani jogging, a barem dva do tri puta tjedno odradite "pravi" trening. Krenite na pilates, yogu, aerobic, ples, korektivnu gimnastiku... Zaigrajte košarku, odbojku, mali nogomet, squash ili badminton. Danas doista nije teško naći aktivnost koja Vam odgovara. Najbitnije je - početi.

Savjet broj dva - balansirajte prehranu

"What you put in is what you get out" vrlo je jednostavna i nezaobilazna istina. Pravilan omjer unosa ugljikohidrata, proteina i masti te vitamina i minerala, preduvjet je kvalitetnog razvoja cijelog tijela. Jedite umjereno, a u pripremi hrane pokušajte koristiti što manje prženih, pohanih i rafiniranih namirnica. Ne kažu bake uzalud: "Jedi kuhano!". Kuhano povrće i meso, integralna tjestenina i riža, svježi sir i riba te povrće i voće (pogotovo ako je domaće) garancija su velike količine kvalitetne energije koja vam je potrebna za svakodnevne zadatke i napore. Naša tijela su savršeni strojevi, no i najbolji strojevi trebaju kvalitetno gorivo. Loše gorivo znači kraći vijek trajanja, što uostalom, zna i Vaš mehaničar.

Savjet broj tri - pijte dovoljno tekućine

No ipak, ne ne bilo koje tekućine. Jedina prava tekućina koja je potrebna našem organizmu je i ona najjeftinija - voda. Stoga, nemojte komplicirati već se držite uputa majke prirode. Bez obzira je li vodovodna ili ona iz boce, voda će žeđ utažiti bolje od bilo kojeg soka, redovito prezasićenog raznim nezdravim dodacima. Uz vodu, vrlo su preporučljivi i prirodni, svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća, jer obiluju vitaminima i mineralima. Kupovni sokovi krcati su šećerom (koji deblja), umjetnim bojama, aromama i ostalim dodacima koji ne samo da su štetni, već nerijetko i kancerogeni.

Savjet broj četiri - razgibajte se na radnom mjestu

Vjerovali ili ne, ljudi nisu programirani da 8 i više sati dnevno provedu u sjedećem položaju. Pasivnim sjedenjem Vaša muskulatura nije aktivirana kako bi podržala kralješnički stup i kompenzirala utjecaj sile teže. Nakon nekoliko sati kompresije međukralješnički diskovi postaju tanji i tvrđi, te neadekvatno ublažavaju opterećenja. Osim navedenog, kroz dulji period vremena provedenog u radnoj stolici, osjetit ćete i simptome (i posljedice) smanjene cirkulacije. Slabija cirkulacija znači i slabiju izmjenu tvari, a time i manje snage za umorne mišiće, brže umaranje te lošiji popravak eventualnih oštećenja. Imajte to na umu i kad god uhvatite priliku, protegnite se, duboko dišite i jednostavnim pokretima u nekoliko minuta nastojte razgibajte cijelo tijelo.

Savjet broj pet - dovoljno spavajte

Spavanje je prirodna biološka potreba svakog čovjeka pri čemu se odmaraju um, duh i tijelo. Nebrojena istraživanja dokazala su da je nedostatak sna povezan s ubrzanim starenjem. Jednom kada se dragocjeni sati sna preskoče, nemoguće ih je nadoknaditi. San nije samo promijenjeno stanje svijesti, nego i stanje promijenjene kemijskih procesa u tijelu. Tijekom faze dubokog sna usporavaju se organske funkcije tijela: smanjuje se tjelesna temperatura i broj otkucaja srca, snižava se krvni tlak i usporava se disanje. To je idealno stanje organizma koje omogućuje oporavak fizičkog tijela, a ujedno i oporavak centralnog živčanog sustava. Kvalitetan i dovoljan "beauty sleep" učinit će Vas lijepima, odmornima, zadovoljnima i zdravima. Neka Vaša dnevna "runda" sna traje između 7 i 8 sati, a tu i tamo si priuštite i koju minutu više ukoliko su Vam se na dnevnom rasporedu nanizali iznimno veliki tjelesni ili umni napori.

Primijenite li naših pet jednostavnih savjeta, možete bez problema uspješno i samopouzdano krenuti u osvajanje svih jesenskih podviga. Već u prvom savjetu, lako i bezbolno može Vam pomoći fitness centar Reforma, koji već godinu dana uspješno djeluje na atraktivnoj lokaciji u Savskoj 120, osiguravajući svojim mnogobrojnim članova niz fenomenalnih rekreativnih aktivnosti. Bez obzira jeste li "nabrijani" tip ili volite nešto umjerenije vježbanje, u Reformi svakodnevno možete naći aktivnost po vlastitom ukusu. Pilates na podu ili reformerima, teretana, power yoga, kružni trening i korektivna gimnastika, samo su neki od programa kojima možete utjecati na jačanje mišića i smanjenje masnog tkiva. A s početkom nove sezone Reforma Vam predstavlja i novi program: PUMP IT UP!

PUMP IT UP! je američki model koreografiranog treninga koji se izvodi s laganim šipkama i utezima, kroz kojeg se obrađuju sve mišićne skupine. Princip je slijedeći: nakon što glazba krene, "pumpa" se jedna mišićna skupina u trajanju 5-6 minuta, nakon čega se prelazi na drugu pjesmu i drugu mišićnu skupinu. Možda najveći plus ove aktivnosti je upravo glazba kao poticajan, "nabrijavajući" faktor koji motivira vježbače da svoje granice poguraju svaki put malo dalje, samim time tjerajući svoje tijelo na fantastičnu adaptaciju. Osim što učinkovitoo zateže mišiće i podiže izdržljivost, ovaj tip treninga povećava i gustoću kostiju te služi kao izvrsna prevencija osteoporozi.

Stoga, želite li po treningu izgubiti i do 600 kilokalorija a kući ići s osjećajem snage i samopouzdanja, priključite se Reforminom novom programu PUMP IT UP koji je kroz cijeli rujan na 50% promotivnog popusta!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.