Italija optužila šefa NATO-a za izdaju. "Razbjesnio nas je, bit će posljedica"

Foto: EPA

Talijanski ministar obrane je optužio glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga za izdaju Rima zato što nije imenovao Talijana kao novog izaslanika organizacije za koordinaciju djelovanja na južnim granicama Saveza. Položaj je otvoren ranije ovog mjeseca na zahtjev talijanske premijerke Giorgie Meloni, a njena je vlada tada rekla da smatra da bi trebao biti dodijeljen Talijanu.

NATO još nije objavio tko će biti imenovan, no talijanski ministar obrane Guido Crosetto je za novine La Stampa krajem prošlog tjedna kazao da je Stoltenberg nominirao Španjolca, dodavši da tu odluku smatra "gotovo osobnom uvredom".

Ured za medije Sjevernoatlantskog saveza je na pitanje o Crosettovim kritikama odgovorio da će "NATO pravovremeno objaviti (odluku o) bilo kakvom imenovanju" te je odbio dalje komentirati ministrove izjave. Crosetto je kazao da je napisao "veoma ljutu poruku" Stoltenbergu.

"Razbjesnio me, bit će posljedica"

"Razbjesnio me i bit će posljedica na osobnoj razini", rekao je Crosetto, što predstavlja veoma neobično postupanje jedne članice NATO-a protiv njegovog čelnika. "On je izdao načelo. Italija je ta koja se borila za stvaranje uloge izaslanika za južno krilo", izjavio je Crosetto, dodavši da se Stoltenberg nije slagao s odlukom o stvaranju nove uloge te je stoga kaznio Italiju.

NATO je prošlog mjeseca izabrao bivšeg nizozemskog premijera Marka Ruttea da od 1. listopada preuzme vodstvo od Norvežanina Stoltenberga, koji napušta čelo organizacije nakon 10 godina.

Na pitanje novinara očekuje li da će se položaj dodijeliti Italiji nakon Stoltenbergovog odlaska, Crosetto je rekao da se nada da će biti prepušten "najboljoj osobi".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.