Južna Koreja odgovorila Sjevernoj. Sa zvučnika na granici počela puštati pop pjesme

Foto: EPA

Južna Koreja počela je na granici puštati domaću pop glazbu preko zvučnika koji su usmjereni prema Sjevernoj Koreji. Na zvučnicima su također objavljene vijesti o sjevernokorejskom diplomatu koji je prebjegao i južnokorejskom pjevaču koji je nosio baklju uoči Olimpijskih igara u Parizu.

Ovaj potez dolazi nakon što je Sjeverna Koreja jučer ponovno uputila balone pune smeća prema Južnoj Koreji. Seul je upozorio građane da pripaze na padajuće predmete i krhotine te da prijave vlastima ako uoče balone. Seul je optužio Pjongjang za eskalaciju napetosti. 

"Potezi sjevernokorejske vojske koji eskaliraju napetosti mogu dovesti do kritičnih posljedica za nju. Odgovornost za ovu situaciju u potpunosti je na vladi Sjeverne Koreje", stoji u priopćenju južnokorejskog Združenog stožera.

Kimova sestra zaprijetila novim mjerama

Seul se nada kako bi propagandne emisije koje se emitiraju preko zvučnika na granici mogle demoralizirati sjevernokorejske vojnike i stanovnike na prvoj crti, što bi predstavljalo udarac naporima Pjongjanga koji ograničava pristup vanjskim vijestima za svojih 26 milijuna ljudi.

Jučerašnje slanje balona preko granice predstavljalo je već devetu "balonsku ofenzivu" od kraja svibnja. U balonima su se znali naći stari papiri, komadi tkanine, opušci, istrošene baterije pa čak i gnojivo. Sjeverna Koreja je priopćila da su prvi baloni lansirani kao odgovor na južnokorejske aktiviste koji su svojim balonima slali političke letke Sjeveru.

U prošlotjednoj izjavi mlađa sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, Kim Yo Jong, zaprijetila je novim mjerama protiv južnokorejskih civilnih letaka. Komentari su izazvali zabrinutost da bi Sjeverna Koreja mogla organizirati ozbiljnije provokacije umjesto lansiranja balona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.