Jedan od najvećih pisaca ikad imao je nevjerojatno lud i opasan život

Foto: Wikipedia

Jedan od najpoznatijih američkih pisaca rodio se 21. srpnja 1899. u Illinoisu. Ernest Hemingway sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu, živio u Europi, oženio četiri različite žene, bio jedan od prvih ljudi koji su ušli u oslobođeni Pariz, konstantno izdavao priče i romane, a život završio samoubojstvom u saveznoj državi Idaho. Dobio je Pulitzerovu i Nobelovu nagradu, a njegovi romani čitaju se i danas.

Od dječaka u ženskoj odjeći do volontera u ratu

Hemingway se rodio u konzervativnoj obitelji u malom mjestu u Illinoisu, a majka je njega i njegovu stariju sestru oblačila slično. Zato ga je otac često vodio u lov kako bi naučio strijeljati divlje životinje i pecati. Hemingway je zavolio lov te mu je to tijekom života bio glavni hobi kada nije radio ili putovao.

Kada je 1917. godine SAD ušla u rat na strani Antante, Hemingway se htio pridružiti volonterskoj vojsci, no odbijen je zbog svojeg vida. Međutim uskoro je pronašao pamflet gdje Crveni križ poziva volontere da dođu u Europu kako bi pomogli u ratu.

Vozio je kamion pun hrane i cigareta za talijanske vojnike te dva mjeseca proveo u Milanu. Tog ljeta teško je ranjen. Uskoro se vraća doma te počinje pisati za Toronto Star i seli u Chicago.

Na Bahamima s djecom i drugom ženom Pauline Pfeiffer

Život u Parizu

Ondje je upoznao Hardley Richardson, svoju prvu ženu. Hardley je bila osam godina starija od Hemingwaya, no par se vrlo dobro slagao. Uskoro odlaze u Pariz gdje će Hemingway upoznati mnoge slavne pisce Izgubljene generacije i uživati u pariškim gostionicama.

Tijekom tog perioda pisao je knjigu I sunce se rađa te posjetio Španjolsku jer je bio fasciniran borbama bikova. U međuvremenu je upoznao Pauline Pfeiffer, ženu s kojom započinje aferu. Do 1927. rastavit će se od prve žene i oženiti Pauline. Par je odlučio preseliti nazad u SAD kada je Pfeiffer zatrudnjela.

Ernest i Pauline

Izvještavao tijekom Španjolskog građanskog i Drugog svjetskog rata

Tada dobiva vijest da se njegov otac propucao radi financijskih problema. Bio je to veliki šok za Hemingwaya te je izjavio da će i sam vjerojatno tako završiti. Iduće godine provodi u lovu u sjeverozapadnim saveznim državama te piše.

Njegova iduća epizoda dogodila se kada je tražio od američkog novinarskog saveza da ga pošalje u Španjolsku kako bi izvještavao o građanskom ratu koji tamo bjesni. Pauline nije bila zadovoljna, ali je svejedno otišao. Ostao je tamo godinu dana, a tamošnja iskustva inspirirala su ga da napiše Kome zvono zvoni.

Tijekom boravka u Španjolskoj upoznao je vrlo zanimljivu novinarku Marthu Gellhorn, s kojom će se oženiti nakon drugog razvoda 1940. godine. Oboje su odlučili izvještavati iz Europe tijekom Drugog svjetskog rata, no većinu vremena proveli su odvojeno.

Hemingway je bio prisutan kod iskrcavanja u Normandiji te je par mjeseci kasnije ušao u oslobođen Pariz sa savezničkom vojskom. Bio je to nostalgičan trenutak, kada se prisjećao sjećanja iz mlađih dana. Nakon što je rat bio gotov, rastao se od treće supruge. Martha je bila vrlo radišna novinarka koja je imala svoje planove pa je par nakon pet godina braka odlučio raskinuti odnos.

Hemingway na Kubi s djecom

Dvije avionske nesreće - u dva dana

Četvrta žena Mary Welsh ostala je s Hemingwayem do kraja njegovog života. Par je često boravio u kući na Kubi gdje je Hemingway često pecao, a 1954. otišli su na safari u Ugandu.

Nakon što je njihov avion udario u telegrafske žice i prisilno sletio, morali su čekati spasilački tim. Idućeg dana pristiže novi avion, koji se zapalio pri polijetanju. Hemingway je jedva izvukao živu glavu oslobodivši sebe i suprugu iz aviona. Tad je pretrpio teže ozljede glave.

Sredinom pedesetih godina dobio je Pulitzerovu nagradu za roman Starac i more te Nobelovu nagradu za književnost. 2. srpnja 1961. stari Hemingway otključava svoj podrum u kući u Idahou, uzima pušku te izvršava samoubojstvo. Borio se s depresijom, financijskim problemima i fizičkim zdravljem, koje je postajalo sve gore. Svoju priču završio je poput nekog lika iz romana, ubivši se na isti način kao i njegov otac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.