Američki izbori nikad nisu bili važniji. "Kamala daje nadu. Ključan je rat u Gazi"

Foto: Epa

Čini se kako će aktualna potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris biti kandidatkinja Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima u studenom, nakon povlačenja Joea Bidena.

>>Kamala Harris sve bliže predsjedničkoj kandidaturi. Može li pobijediti Trumpa?

Sve će se znati u kolovozu

Ona bi se tako trebala sučeliti s Donaldom Trumpom, kandidatom Republikanaca. Iako je Biden podržao Kamalu Harris, to ne znači da je ona automatski kandidatkinja Demokratske stranke.

>>Kamala Harris povukla prve poteze

Konvencija, kada bi delegati trebali službeno izabrati demokratskog kandidata, trebala bi početi 19. kolovoza, kada svaki kandidat za predsjednika mora osigurati glasove 1986 delegata. Kamala Harris je prema The Hillu već osigurala glasove 531 delegata. 

Iako stvari još uvijek nisu sigurne, čini se da će demokrati vjerojatno izabrati Kamalu Harris. Tog je mišljenja i politički analitičar CNN-a Ron Brownstein, koji je istaknuo kako je teško zamisliti da Demokratska stranka započne još jednu unutarstranačku bitku.

Ovo su bitni izbori za cijeli svijet

Kakve su šanse Kamale Harris protiv Donalda Trumpa? Harris manje zaostaje za Trumpom nego Biden. Prosječni rezultat anketa posljednjih tjedana pokazivao je da Kamala Harris u hipotetskom scenariju zaostaje za Trumpom za 2 postotna boda, 46% prema 48%, dok je Bidenov zaostatak bio 44% prema 47%.

Pitanje je i kakve su reperkusije ovog preokreta na cijeli svijet, poput primjerice iznimno složenih pitanja koja se tiču rata na Bliskom istoku i u Ukrajini, odnosno vjerojatnom zaokretu američke politike ako bi Trump ponovo zasjeo u Bijelu kuću.

>>Trump ima plan za kraj rata u Ukrajini. Reagirala Rusija

Podsjetimo, plan za kraj rata u Ukrajini podrazumijeva i moguću obustavu dostave oružja Ukrajini ako ne bude htjela pregovarati s Rusijom o kraju rata. Ne tako davno, Trump je rekao da bi pustio napad na neke NATO članice, a njegovi saveznici su govorili kako će Amerika napustiti NATO ako Trump osvoji novi mandat, što mijenja svijet kakav poznajemo.

Analitičarka Grbeša-Zenzerović: Ovo je očekivano, demokrati su prolazili kroz agoniju

Ono što je sigurno jest da je Bidenovo povlačenje ponovno preoblikovalo utrku za Bijelu kuću koja se više puta uzdrmala tijekom prošlog mjeseca. Prof. dr. sc. s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marijana Grbeša-Zenzerović osvrnula se za Index oko ovog prevrata u redovima demokrata.

"Nakon one debate, nakon što su donatori i članovi Demokratske stranke izvršili jako veliki pritisak na Bidena, ovo je očekivan potez. Ono u što se kampanja pretvorila u posljednjih nekoliko tjedana je agonija, ovo je zapravo jedini način da demokrati pokušaju preokrenuti slijed događaja i uđu u neku vrstu prave kampanje.

Ovo s Bidenom, pogotovo uz ankete koje su pokazivale da ogroman postotak birača misli da se treba povući, nije imalo smisla. Ovo je jedini mogući potez, ako govorimo u okvirima bilo kakve prave utakmice između demokrata i republikanaca", kazala je Grbeša-Zenzerović .

"Ona nije popularna, ali daje nadu demokratima"

Pitamo Grbešu-Zenzerović o narativu koji sa sobom donosi Kamala Harris.

"Prvo, sada narativ ide u smjeru da je Biden veliki patriot i veliki čovjek zato što se odlučio povući, što Trump vjerojatno nikad ne bi napravio. S tim u drugi plan pada i Trumpovo herojstvo i mesijanska uloga nakon atentata. Fokus je bio na tome, danas je to puno manja tema. Ne pričamo toliko o tome nego o novom kandidatu.

I tu dolazimo do Harris, već vidimo da su se oko nje okupili istaknuti demokrati, donatori, mediji, koji joj daju legitimaciju i bazu za uzlazak u tu utrku. Njezin problem je što nije popularna, nije se proslavila karizmom.

Ali nije isto opet jeste li u poziciji 'vicea', zamjenika ili pravog kandidata u trenutku kad su demokrati bili ogorčeni, apatični, frustrirani zbog činjenice da se kampanja raspada. Sad su dobili nadu. Iznimno je bitno i tko će biti kandidat za njezinog zamjenika", rekla je.

Istaknula je kako bi moglo doći do kaosa ako se na konvenciji u kolovozu bude govorilo o više kandidata, a što podrazumijeva i veliki kaos i nesuglasice, što ne bi bilo dobro jer su izbori blizu.

Bitan će biti odnos prema ratu u Gazi

Pitali smo je više oko vanjskopolitičkih tema kroz kontekst ove promjene, odnosno vjerojatno kandidature Kamale Harris.

"Ona je jasno rekla da će nastaviti politiku podrške Ukrajini i njena kandidatura se doživljava kao politika kontinuiteta, nastavit će se sve što je Biden radio. Bit će pod povećalom oko rata u Gazi.

Na toj temi je Biden izgubio povjerenje mlađih birača, koji su mu bili važni 2020. godine. Vidjet ćemo kako će tu Kamala reagirati, tu će istraživanje javnog mnijenja odigrati ulogu. Morat će taktički plesati oko kontroverznih tema", rekla je.

"Kampanja se sad vraća u konvencionalne vode"

Zaključila je kako bi se kandidaturom Harris kampanja trebala vratiti u konvencionalne vode.

"Bit će prepucavanje oko konvencionalnih tema, Trump bi mogao vrijeđati kao 2016. godine kad je kandidatkinja bila Hillary Clinton. No to je sve komunikacija na koju smo navikli, ovo do sada s Bidenom je bilo izvanserijski, nikad nismo imali kandidata kojem su u jeku kampanje leđa okretali donatori i vlastita stranka.

Ako bi se išlo s novim kandidatom, imate mjesec i pol, dva za kampanju, to je jako malo. Zato je logično da se nastavi s Kamalom Harris i da ona bude kandidatkinja, uz sve njene mane. Dakako, to podrazumijeva i odabir zamjenika, tu se radi o jednoj taktičkoj odluci, te bi ta osoba trebala biti ona koja pokriva aspekte u kojima je ona slaba", zaključila je Marijana Grbeša-Zenzerović.

Kovačević: Profilirala se kao borac za ženska prava, to je važno

>>Analitičar: Nadam se da moralno zdravi ljudi neće glasati za Trumpa

Što se tiče odnosa prema vanjskopolitičkim i svjetonazorskim pitanjima, podsjetimo i na izjave vanjskopolitičkog analitičara i bivšeg hrvatskog veleposlanika u Moskvi Bože Kovačevića.

"Znamo da je ona bila zadužena za prevenciju daljnjeg izbjegličkog vala iz Srednje i Južne Amerike i u tome nije bila uspješna, ali profilirala se kao borac za ženska prava, a to je jedno od ključnih pitanja ove kampanje. Donald Trump otvoreno diskriminira žene i prijeti daljnjim smanjivanjem njihovih prava, a Harris se protivi takvoj politici i to bi moglo motivirati birače", naveo je Kovačević.

Kovačević smatra da je Biden nastavio tipičnu demokratsku politiku liberalnog internacionalizma.

"To znači jačanje američkih savezništva kao ključno uporište američke moći u svrhu održavanja Amerike kao svjetskog lidera. To ima dobre i loše strane. Dobra stvar je da se saveznici savjetuju i prihvaćaju se njihova mišljenja, dok je Trumpova politika izdavanje zapovjedi i saveznike tretira kao vazale.

S druge strane, Trump je spreman razgovarati s onim drugima, s autoritarnim i totalitarnim režimima i to je sa stajališta mira i stabilnosti produktivnija politika", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.