Od vrtića u Africi do luksuznih vila u Engleskoj. Priča mladog riječkog arhitekta

Foto: Privatni album

Mladi riječki arhitekt Veron Medić (23) rano je krenuo s profesionalnim postignućima. Radi u prestižnom arhitektonskom uredu u Velikoj Britaniji, školovao se u Hrvatskoj, SAD-u i Engleskoj, a već radi i na životnom projektu - domu iz snova na jadranskoj obali. Za Index je otkrio kako je krenula njegova uspješna karijera, u kojoj radi na projektima od Hrvatske i Engleske do Južne Afrike.

"Nakon što sam proveo godinu dana u Americi, shvatio sam da u svojim dvadesetima želim iskoristiti što više prilika i ne samo upoznati nego i proživjeti različite kulture i stilove života. To me dovelo do fakulteta u Engleskoj, gdje je University of Nottingham bio poznat kao vrhunski fakultet za arhitekturu.

Tijekom studija, radio sam na zanimljivim projektima, a tijekom ljeta stekao radno iskustvo u arhitektonskom uredu Gordana Resana u Rijeci i na privatnim projektima, što mi je omogućilo da dobijem odličan posao u tvrtki Concept8. Nakon završenog prvog stupnja studija, odlučio sam završiti magisterij uz rad i potporu arhitektonskog ureda. Mislim da se najbolje uči stjecanjem radnog iskustva u odabranoj branši arhitekture, tako da uz part-time fakultet jednom tjedno imam savršen spoj obrazovanja i stvarnih projekata," objašnjava Medić.

Bavite se projektiranjem luksuznih kuća i zgrada, vrijednih i do deset milijuna britanskih funti. Što je najvažnije u tim kućama - moderni ili tradicionalni izgled, udobnost, blizina grada, povezanost s urbanim središtima ili nešto treće?

Naši projekti variraju od manjih nadogradnji od pola milijuna funti do velikih projekata vrijednih nekoliko milijuna. Svaki klijent je drugačiji - neki preferiraju moderne stilove, drugi tradicionalne, a neki žele mješavinu obaju stilova. Mnogi klijenti rade u Londonu pa im je blizina grada važna, dok drugi žele što dalje od urbanih sredina. Ključ je u razumijevanju želja klijenta i prilagođavanju dizajna njihovim potrebama, ali i isticanju svojeg stila te kvaliteti dizajna i izgradnje koju Concept8 održava već godinama.

Pravite li i moderne kuće u provinciji kakve možemo vidjeti u BBC-jevoj vječnoj seriji Escape to the Country?

Projekti se sve češće smještaju u mirnu britansku seosku idilu, daleko od gradske vreve. Trenutačno smo u početnoj fazi gradnje jednog takvog projekta u Somersetu. Ovo imanje uključuje staru farmu iz 18. stoljeća i nadogradnju iz 19. stoljeća te sadrži različite zgrade pod zaštitom. Pažljivo obnavljamo ove značajne građevine, uz dodavanje modernih udobnosti kako bismo istaknuli njihov šarm i poboljšali praktičnost.

Planiramo uvesti novi luksuzni standard, uključujući prostrani bazen, saune, tretman sobe te svijetle, prozračne dnevne prostore s pogledom na brežuljke i prirodu. Ovakvi projekti su uvijek izazovni jer potiču naš tim na kreativnost i stvaranje nečeg jedinstvenog što obogaćuje lokalnu zajednicu i okoliš.

Koliko traje izgradnja kuće u Engleskoj? U Hrvatskoj to ide godinama...

U Engleskoj je proces izgradnje puno organiziraniji, što dovodi do brže izgradnje projekata. Svaki detalj se temeljito provjerava kako bi se osigurala visoka kvaliteta i efikasnost. Arhitekti su suočeni s različitim zahtjevima prilikom planiranja i izvođenja projekata u zaštićenim urbanim područjima. Svaki aspekt projekta mora biti pažljivo usklađen sa zakonima koji štite povijesne građevine, spomenike i urbanistički integritet.

Ovaj proces uključuje detaljne provjere i odobrenja kako bi se osigurala autentičnost i integritet arhitektonskih rješenja u kontekstu bogate povijesne baštine. Stekao sam dojam da je u Hrvatskoj proces često manje formalan, administracija je značajno sporija, što ponekad rezultira duljim trajanjem izgradnje.

Možete li usporediti zahtjeve koji se pred arhitekte postavljaju u Engleskoj s onima u Hrvatskoj? U Engleskoj se pazi na sve dozvole, posebno u zaštićenim urbanim sredinama?

Zahtjevi za arhitekte u Engleskoj su vrlo strogi, posebno kada je riječ o dozvolama i regulacijama u zaštićenim urbanim sredinama. Svaki projekt mora proći kroz detaljne provjere kako bi se osigurala usklađenost sa svim zakonima i propisima. U Hrvatskoj proces može biti fleksibilniji, ali to može rezultirati manjom kontrolom nad kvalitetom izvedbe.

U Engleskoj se sve više koriste dronovi i roboti u procesu izgradnje. Dronovi se koriste za snimanje zračnih fotografija i videozapisa gradilišta te za praćenje napretka projekta i inspekciju teško dostupnih područja. Roboti, kao što su oni koji se mogu penjati stepenicama i kretati se po zahtjevnom terenu, imaju potencijal za revolucioniranje građevinske industrije pružajući neprocjenjivu pomoć u nadzoru i praćenju napretka radova. U Hrvatskoj, primjena ovakvih tehnologija u građevinskom sektoru nije tako raširena kao u Engleskoj, što bi moglo predstavljati zanimljivo iskustvo za primjenu na projektima u budućnosti.

Mnogo se govori o održivosti i korištenju odgovarajućih materijala za izgradnju. Kako se to primjenjuje u Engleskoj?

Održivost je u Engleskoj postala ključan aspekt arhitekture. U projektima stambene gradnje posebna se pažnja posvećuje održivosti i korištenju ekološki prihvatljivih pristupa. Ti projekti uključuju upotrebu materijala poput drva iz održivih izvora i recikliranih materijala, kako bi se smanjio ekološki otisak. Energetska učinkovitost igra ključnu ulogu s naglaskom na dobro izolirane zidove, prozore i krovove te ugradnju visoko učinkovitih sustava grijanja i hlađenja.

Uz to, često se koriste obnovljivi izvori energije poput solarnih panela kako bi se smanjila potrošnja energije iz konvencionalnih izvora. Pametni sustavi za upravljanje resursima kao što su voda i energija također su uključeni kako bi se optimizirala potrošnja i smanjili troškovi za stanare. Sve ove mjere zajedno čine projekte stambene gradnje u Engleskoj ekološki osviještenima i pripremljenima za budućnost.

Radite li na nekom projektu u Hrvatskoj?

Trenutačno sam posvećen izgradnji vikendice u Gorskom kotaru za mojeg djeda, što je izuzetno uzbudljiv projekt za našu obitelj. Istovremeno, nedavno sam razvio vizualizacije za projekt četiri moderne A-frame kuće, koje se planiraju izgraditi nedaleko od prvog projekta. Ove kuće su namijenjene prodaji i predstavljaju inovativan pristup modernom stanovanju u ruralnom okruženju. Velik dio mojeg vremena posvećen je također projektu DomVoyage - gdje putovanje postaje duboka odiseja u potrazi za savršenim utočištem.

S riječju "dom", koja obuhvaća toplinu doma, a "voyage" simbolizira avanturu, ideja obuhvaća fuziju putovanja, dizajna i prodaje nekretnina, ispunjavajući jedinstvenu avanturu u potrazi za domom iz snova. Planiram realizirati ovaj projekt u bliskoj budućnosti, s ciljem povezivanja potencijalnih klijenata iz Engleske s jedinstvenim dizajnom luksuznih nekretnina na našoj obali. Projekt se ističe svojim jedinstvenim konceptom i visokim standardima izgradnje. Trenutačno tražim inovativne arhitekte i agente za nekretnine u Hrvatskoj, koji su spremni surađivati s našim timom u Engleskoj na napredniji i drugačiji način u odnosu na uobičajene pristupe na tržištu.

Radite humanitarne projekte u Africi. Konkretno, dječji vrtić u Johannesburgu - kako je došlo do toga i što je sljedeće na polju humanitarnog rada?

Pored Johannesburga, u selu Ga Molepo u Limpopo provinciji sudjelovao sam u humanitarnom projektu dizajniranja i izgradnje dječjeg vrtića. Ovo iskustvo je bilo izuzetno važno za mene jer smo kao tim arhitekata, građevinara i studenata radili s lokalnom zajednicom kako bismo stvorili sigurno okruženje za djecu u jednom od najsiromašnijih dijelova Južne Afrike.

Nakon uspješne realizacije vrtića, ovo iskustvo me motiviralo da nastavim sudjelovati u humanitarnim projektima koji imaju stvaran i pozitivan utjecaj. Nadam se da ću u budućnosti moći doprinijeti sličnim inicijativama svojim znanjem i angažmanom te unaprjeđivati kvalitetu života u ranjivim zajednicama diljem svijeta.

Mladi ste - kakvi su Vam profesionalni planovi, ako nije tajna?

Uživam u radu na rezidencijalnim projektima, a firma u Surreyju izvan Londona pruža mi izvrsne prilike za angažman na uzbudljivim projektima s velikim budžetima. Iskoristiti svoju kreativnost i stil u suradnji s kolegama i klijentima koji to cijene za mene je izuzetno inspirativno i motivirajuće iskustvo.

U budućnosti bih želio iskoristiti iskustvo koje sam stekao tijekom studija i rada u Engleskoj te ga prenijeti na projekte u Hrvatskoj. Ovdje mi često nedostaju obitelj, prijatelji, more i sunce, što me dodatno motivira da svoje znanje i vještine usmjerim na razvoj projekata koji će jednog dana moći unaprijediti kvalitetu života i estetiku u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.