Osuđen zagrebački inspektor koji je za novac i seks odavao tajne svodnicima

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Mislav Merkaš, dugogodišnji policijski inspektor za suzbijanje prostitucije, danas je nepravomoćno osuđen na četiri godine i devet mjeseci zatvora zbog uzimanja mita i davanja policijskih informacija svodnicima, piše HRT. Merkaš se nije pojavio na izricanju presude. 

Županijski sud u Zagrebu također je naredio da se Merkašu oduzme 21.000 eura koje je nelegalno zaradio. Uz Merkaša je optužnicom iz 2013. bilo obuhvaćeno još 12 osoba, uglavnom svodnika, ali i njegova supruga Nataša Gudek Merkaš, bivša zagrebačka policajka također osumnjičena za prodavanje informacija. 

Uskok je tvrdio da se 13 optuženih udružilo zbog primanja i davanja mita, podvođenja i pomaganja u tim nedjelima. Dio optuženika je tijekom proteklih godina priznao krivnju i nagodio se s Uskokom. Merkaševa supruga je današnjom presudom proglašena nevinom. 

Imao točno određenu naknadu

Ostali suoptuženici su osuđeni za jedan dio optužbi, dok je za drugi nastupila zastara. Tako je Tomislav Brnjas dobio četiri godine i deset mjeseci zatvora te mu se oduzima 5792 eura, a njegova supruga Ramajana Brnjas je osuđena na godinu dana zatvora i mora vratiti 5792 eura. Damir Crnek je osuđen na dvije godine zatvora. 

Merkaš, koji je uhićen početkom prosinca 2012., imao je točno određenu naknadu za odavanje tajnih informacija. 

"Za novčani iznos od 1000 eura mjesečno ili za protuuslugu u vidu konzumiranja besplatne seksualne usluge obećao im je unaprijed dojavljivati sve informacije o postupanjima policijske uprave zagrebačke vezano za otkrivanje kaznenih djela podvođenja i otkrivanja prekršaja vezanih uz prostituciju koje su mu bile dostupne u okviru njegovog radnog mjesta", kazala je sutkinja Koraljka Bumči. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.