Šimpraga stigla na Vrelo Une: Prekinuli su radove s bagerima kad su nas ugledali

Foto: Sime Zelic, Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga i predsjednica udruge "Una" Tanja Rastović obišle su danas lokaciju Vrela na rijeci Uni kod Srba, gdje se trenutno odvijaju radovi na izgradnji male hidroelektrane, koji ostavljaju devastirajuće posljedice na okoliš.

Zbog radova koje investitor iz BiH izvodi na lokaciji Vrela, koja je zaštićeno hidrološko područje, rijeka je postala zamućena, dio mještana je u jednom trenutku ostao bez dotoka vode iz starog seoskog vodovoda, srušena je stara mlinica, kao i dio stabala koja su krasila desnu obalu Une.

SDSS-ovci i mještani traže da se ovaj tjedan obavi inspekcijski nadzor

Šimpraga i Rastović zajedno s mještanima Donje Suvaje obišle su lokaciju Vrela, gdje se odvijaju, kako kažu mještani, devastirajući radovi na izgradnji male hidroelektrane.

"Naš dolazak na lokaciju gdje se izvode radovi izazvao je reakciju investitora, naime prekinuti su radovi s bagerima kada su nas ugledali, što znači da imamo pravo sumnjati kako se ovdje odvijaju radnje koje nisu u skladu sa zakonom", rekla je Šimpraga.

Klub zastupnika SDSS-a i mještani Donje Suvaje inzistiraju da se ovoga tjedna obavi inspekcijski nadzor. "Do sada počinjene devastacije Vrela Une prijavljene su nadležnim institucijama. Želimo da se utvrdi pravovaljanost građevinske dozvole i je li se postupalo u skladu s propisima i dobivenim dozvolama za planirani objekt na Uni", kaže Šimpraga.

Rastović: Vrelo Une je još od 1968. svojevrsni hidrološki spomenik

Naglasila je da već izvjesno vrijeme apeliraju da se zaštite, ne samo Vrelo Une, nego i Štrbački buk, njezin vodopad na granici Hrvatske i BiH. Tanja Rastović izrazila je zaprepaštenost mještana koji žive uz Vrelo dosadašnjom količinom devastacije, izražavajući zabrinutost i dijelom štetnih radnji po prirodu i rijeku koje nisu vidljive golim okom. 

"Bez potrebne dokumentacije, ilegalno i naprasno, investitor Pipra d.o.o više od dva tjedna devastira okoliš u Donjoj Suvaji, koji se nalazi na području ekološke mreža Natura 2000., čime je Vrelo Une pod najvećom zaštitom europske ekološke mreže, i to ne samo njen vodeni tok, već i prirodni i životinjski svijet", rekla je.

Dosadašnji tijek radova nam pokazuje kako je lako moguće da je u pitanje doveden i sam izvor Une. Vrelo Une je još od 1968. svojevrsni hidrološki spomenik, apeliramo na nadležne institucije da izađu na teren, poručila je Rastović.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.