Udruženje iz BiH prozvalo Milanovića: Krstari kroz BiH ne poštujući njen suverenitet

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida prozvali su hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog dodjele odlikovanja vojnim jedinicama HVO-a, piše Klix.ba

"Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, će po svemu sudeći, u svom mandatu, odlikovati sve jedinice i 'zaslužne' pojedince HVO-a. Pozivajući se na ulogu Republike Hrvatske i HVO-a u zaštiti i oslobađanju BiH, Milanović, kao i pojedini drugi dužnosnici RH, ponovo nenajavljeno krstare Bosnom i Hercegovinom ne poštujući njen suverenitet", naveli su iz Udruženja.

Inače, Milanović je u posljednje vrijeme postao redoviti gost na obilježavanjima osnutaka različitih postrojbi HVO-a. U svibnju je bio na obilježavanju 32. obljetnice 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća općine (HVO) Ravne Brčko. 

Ranije ovog mjeseca bio je i na 32. obljetnici utemeljenja brigade kralja Tomislava Hrvatskoga vijeća obrane. "Bez Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane danas ne bi bilo slobodne BiH koju poštujemo", izjavio je tom prilikom. Najavio je kako će se zauzimati da pripadnici HVO-a u Republici Hrvatskoj ostvare jednaka prava kao i pripadnici Hrvatske vojske.

"Pozivamo Milanovića da osigura regionalnu suradnju"

Iz Udruženja su mu odgovorili kako ne osporavaju podršku i pomoć koju je BiH dobila od Hrvatske, ali i naglasili da nitko osim hrvatske politike ne osporava presude Haškog suda koje se odnose na "nalogodavce i izvršitelje zločina iz redova hrvatskog naroda". 

"I ne samo to, upravo je Zoran Milanović osoba koja se posljednje desetljeće pojavljuje u izvještajima Haškog suda upućenima Vijeću sigurnosti UN, kao osoba koja je razvalila suradnju u progonu ratnih zločinaca, doprinijela njihovoj zaštiti, ali i kao osoba koja dodjeljuje odlikovanja osumnjičenim i osuđenim ratnim zločincima", poručili su. 

"Pozivamo Milanovića da osigura regionalnu suradnju u progonu zločinaca, a ne da štiti ratne zločince dodjeljujući im državna priznanja RH", dodali su. Pozvali su sve odgovorne dužnosnike u BiH da se "suprotstave ovim i sličnim načinima ponižavanja žrtava". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.