Šest najboljih namirnica za nizak krvni tlak, prema zdravstvenim stručnjacima
HIPERTENZIJA ili visok krvni tlak vrlo je čest problem s kojim smo svi dobro upoznati, ali postoji i hipotenzija o kojoj se puno rjeđe govori. Ako je krvni tlak nizak, to znači da srce ne pumpa krv dovoljno snažno. Hipotenzija se dijagnosticira kada je sistolički krvni tlak niži od vrijednosti koje se smatraju normalnima, odnosno ako je očitanje manje od 90 mmHg.
Simptomi niskog krvnog tlaka mogu uključivati zamagljen vid, vrtoglavicu ili ošamućenost, nesvjesticu, umor, mučninu i poteškoće s koncentracijom. Ako vam krvni tlak padne, postoje namirnice koje vam mogu pomoći da ga dovedete u normalni raspon.
Kava ili čaj
Tein i kofein dvije su tvari koje se, ako se uzimaju u malim količinama, preporučuju kod niskog krvnog tlaka.
Bakalar
U slučaju niskog tlaka, sol može biti korisna, a svježi bakalar sadrži oko 90 miligrama natrija na 100 grama.
Šunka
Budući da je šunka bogata solju, može biti dobra opcija kada padne krvni tlak.
Inćuni
Ako ste skloni hipotenziji, konzervirani inćuni mogli bi vam pomoći. To vrijedi za riblje konzerve općenito.
Svježi sir
Jedna porcija od pola šalice svježeg sira s 2% masti sadrži 321 miligram natrija, što ga čini odličnom osnovom za međuobrok koji možete uključiti u svoj plan obroka. Dopunite ga voćem bogatim antioksidansima, poput borovnica, i masnoćama zdravim za srce, poput orašastih plodova, kako biste dobili još više nutritivne vrijednosti po zalogaju.
Masline
Masline su izvrstan dodatak prehrani za niski krvni tlak, jer se u četvrt šalice zelenih maslina nalazi 530 miligrama natrija. Kombinacija maslina s drugom hranom s niskim udjelom soli, poput nemasnih bjelančevina, cjelovitih žitarica, voća i povrća, izvrsna je opcija za dobrobit zdravlja srca.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati