Ako jaja želite obojiti na prirodan način, iskoristite neke od sastojaka iz kuhinje

BOJANJE pisanica jedan je od najljepših i najveselijih uskrsnih običaja, a nosi i duboko ukorijenjeno značenje povezano s novim početkom, životom i proljećem. Tradicija bojanja i ukrašavanja jaja je drevna, a njeno podrijetlo nejasno, ali se prakticira i u istočnoj pravoslavnoj i u zapadnoj crkvi još od srednjeg vijeka. Prema nekim podacima, vjeruje se da su s običajem bojanja jaja započeli kršćani iz Mezopotamije.
Zašto bojamo jaja?
U početku su kršćani bojali jaja u crvenu boju, koja predstavlja krv Isusa Krista prolivenu na križu. S vremenom se ova tradicija proširila po istočnim pravoslavnim crkvama i na kraju se probila do katoličkih i protestantskih crkava u Europi.
Rani kršćanski misionari bojali su jaja u različite boje kako bi predstavili različite aspekte Uskrsa. Koristili su žutu za predstavljanje uskrsnuća, plavu za ljubav, a crvenu za Kristovu krv. Ponekad bi misionari na jajima oslikavali prizore iz Biblije i sakrili ih, a to je jedan od najranijih oblika lova na uskrsna jaja, tradicije koja je živa i dandanas.
Kako ih obojiti na prirodan način?
Postoji hrpa načina, a najpopularniji način bojenja pisanica je svakako uz pomoć ljuske od luka. Ova vam je metoda sigurno poznata jer su naše bake bojile pisanice na ovaj način, a trebat će vam ljuske od luka, razni cvjetovi i biljke ubrane u vrtu, stare najlonke i, naravno, jaja.
Na jaja prvo treba prilijepiti cvjetove s pomoću malo vode ili mlijeka kako bi se bolje držali, a zatim ih staviti u staru najlonku i dobro pričvrstiti da ne ispadnu iz nje. Jaja ćete kuhati u ključaloj vodi s ljuskama od luka, a rezultat je predivna smeđa boja s cvjetnim detaljima.
Pisanice možete obojiti i s pomoću sastojaka kao što su cikla, crveni kupus, kurkuma, pa i borovnice. U ključalu vodu stavite narezanu ciklu, kupus i kurkumu (svaku namirnicu u jedan lonac), promiješajte i pustite da se 30 minuta kuha na laganoj vatri.
Zatim procijedite, obojenu vodu stavite u hladnjak na dva sata i u svaku staklenku s bojom dodajte dvije žlice octa. Sada je pravo vrijeme da pomiješate boje pa ako, primjerice, želite dobiti narančastu boju, pomiješajte žutu vodu od kurkume i crvenu od cikle.
Jaja možete obojiti i u crnom vinu. U lonac ulijte vino (mora biti crno i nipošto ne smije biti suho, već slatko), a zatim u lonac s vinom dodajte i jaja. Kuhajte ih u vinu 8 do 10 minuta, ugasite vatru i preko noći ih ostavite u vinu (barem 8 do 10 sati). Sljedeći dan jaja pažljivo izvadite iz lonca s vinom i položite ih na ubrus. Pustite ih da se osuše, a zatim ih premjestite u košaricu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati