Na Pagu su se ovog vikenda jeli trgana janjetina i panirani mozak u janjećoj masti

NA PLAŽI Jadra u Staroj Novalji na otoku Pagu ovog je vikenda održana MarsOvca, manifestacija posvećena paškoj ovci, hraniteljici i simbolu otoka Paga. MarsOvca je pokrenuta lani kao hommage najpoznatijoj lokalnoj životinji, a ove je godine dobila novu dimenziju – ne samo kao kulinarski događaj već i kao kulturno-gastronomski manifest lokalnog identiteta.
Trgana janjetina u piadini, panirani mozak u janjećoj masti
Najpoznatiji novaljski chefovi pripremali su razna jela, a u fokusu je bila upravo janjetina. Za početak posluživali su paštete od janjetine, rillette i pikantna predjela, a od glavnih jela posluživali su janjetinu na ražnju i pod pekom, trganu janjetinu u piadini, ali i neka jela rezervirana za one malo hrabrije, poput paniranog mozga u janjećoj masti.
Sve je zaokruženo koprtlicom s praščevinom i toćadom s makarunima, a deserti su bili iznenađenje - kombinacija skute, sira, badema, sušenog voća i meda. Najviše pažnje zaokupili su deserti na bazi skute.
Manifestacija se nastavlja u novaljskim restoranima
"Ne slavimo samo ovcu, slavimo cijeli način života", rekao je jedan od ugostitelja, koji je s ponosom pekao najbolje komade mlade paške janjetine na otvorenoj vatri. Takva priprema hrane nije bila slučajna – plamen je simbolizirao otok prije turizma, život u kamenu, znoju i soli.
Ova se manifestacija nastavlja u brojnim novaljskim restoranima tijekom sljedećih mjesec dana, gdje će se nuditi autohtona jela od janjetine i paških mliječnih proizvoda – od tripica i koprtla do janjetine na gradele s tradicionalnim prilozima.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati