Ništa bez jaja, ribe i oraha: Ako vam nedostaje vitamina B5, morate jesti ovu hranu

Foto: Pixabay

Vitamini iz B skupine neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, prijenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad probavnog sustava te zdravlje kože i kose.

Osobito je važna pantotenska kiselina ili vitamin B5. Riječ je o neophodnom elementu u staničnim procesima i stvaranju neurotransmitera. Također, pantotenska kiselina smanjuje razinu kolesterola u krvi i normalizira probavne procese, što dovodi do gubitka težine. B5 je i vitamin koji pomaže pretvoriti hranu u energiju.

Simptomi nedostatka vitamina B5 najčešće su mišićna slabost, opći umor, gubitak apetita, problemi s probavom i različiti problemi s kožom. Nedostatak vitamina B može uzrokovati i nesanicu, razdražljivost, mučninu, povraćanje, stalne glavobolje, a nerijetko i depresiju.

Ako vas muče neki od navedenih problema, možda je vrijeme da razmislite o promjeni prehrane. Najbolji izvor vitamina B5 je hrana životinjskog podrijetla. Točnije, njime obiluju goveđa, svinjska i pileća jetra, riblja ikra, sjemenke suncokreta, pivski kvasac, riba, jaja, orasi i kravlje mlijeko.

Odraslima je potrebno oko 5 miligrama vitamina B5 dnevno. Za djecu, ovisno o dobi i tjelesnoj težini, preporučen dnevni unos iznosi od 1 do 5 miligrama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.