Trener savjetuje kako se vježbanjem riješiti boli u leđima

Foto: Shutterstock

Bolovi u donjem dijelu leđa jedan su od najčešćih pokretača ljudi da se počnu baviti tjelesnim vježbanjem. Trener Tian Jagarić kaže da se bol kod većine uglavnom javlja kao posljedica slabe pokretljivosti zglobova u ramenu, leđima i kukovima te slabih mišića istih regija.

"Redovitim treniranjem moći ćete svome tijelu dati snagu i pokretljivost koja je potrebna za normalno funkcioniranje u svakodnevici", piše Jagarić na svome blogu.

"Iako bol kao takva može biti posljedica raznih faktora i u određenim slučajevima zahtijeva kompleksniji pristup rješavanja problema, u velikom broju slučajeva ona se može riješiti jednostavnim procesima tjelesnog vježbanja, stručno napravljenih za vaše trenutne mogućnosti", smatra trener i pojašnjava kako se riješiti boli u leđima.

Napomena: Ako imate ozbiljnije ili dugotrajnije bolove, svakako se prije posavjetujte s liječnikom ili terapeutom.

Proces rješavanja bolova možemo podijeliti u tri skupine.

1. Rasterećenje i opuštanje

Bolovi često nastaju zbog današnjeg modernog doba koje je vrlo užurbano, s milijunima obaveza koje uglavnom jedva uspijevamo stići. Stres, kao posljedica toga, izaziva grčenje i ukočenost pojedinih segmenata tijela zbog kojih dolazi do nerviranja određenih živčanih struktura.

Prvi korak upravo zbog toga jesu tehnike opuštanja poput vježbi disanja, masaže, laganih kardioaktivnosti poput šetnje koje će lučenjem njima aktivnih hormona opustiti mišiće i dati im prostora za rad. No, ono što je bitno jest da tu ne smijemo stati, već čim možemo, prijeći na sljedeću fazu. 

2. Mobilnost 

Ako je bol u kontroliranom stanju, dovoljno da se možemo kretati, ciljane vježbe za mobilnost naš su sljedeći korak. Problem kod bolova u lumbalnom dijelu kralježnice često je u slaboj pokretljivosti okolnih struktura. Iako je snaga globalnih i lokalnih mišića oko same kralježnice od presudne važnosti, vježbe mobilnosti, to jest razgibavanja, napravit će dekompresiju te omogućiti normalnu funkciju ostalih zglobova oko same kralježnice, što je presudno za rasterećenje lumbalnog dijela.

Od jednostavnijih vježbi razgibavanja vrata, ramena i kukova do složenijih vježbi mobilnosti torakalne kralježnice, ramenog obruča i prepona, ovo je nešto što treba postati vaša rutina. Nekoliko primjera ovih vježbi možete pogledati u videu u nastavku.

3. Jačanje lokalnih i globalnih mišića

Vježbe za jačanje regije oko donjeg dijela leđa završni su i ključan korak u rješavanju boli. Ciljanim treningom, kojim jačamo trup, trbušni zid, leđne mišiće i mišiće stražnjice, dobit ćemo snagu u pokretu i rasterećenje kralježnice koja sada može normalno funkcionirati dok tkivo oko nje obavlja svoj posao. Implementirajte vježbe poput čučnjeva, plank izražaja i leđnjaka.

"Ne zaboravite, bol se uglavnom javlja kao posljedica životnog stila i vaših svakodnevnih navika, pa je upravo zbog toga ključno iste unaprijediti. Redovita tjelesna aktivnost od presudne je važnosti, kako zbog vašeg mentalnog zdravlja, tako i zbog fizičkog, što će u suradnji prevenirati ponovno javljanje bolnog stanja", poručuje trener Jagarić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Pročitajte više