Znate li za Key Lime Pie? Na Floridi je zaštitni znak i turistička atrakcija

Foto: Shutterstock

Pita od limete, poznatija i kao Key Lime Pie, osvježavajuća je i popularna slastica koja potječe iz južne Floride, iz regije Key West, a ime je dobila upravo po malim, aromatičnim "key" limetama, koje rastu u toj regiji. Ova pita savršen je spoj kremaste, mliječne slatkoće i kiselkastog okusa limete, pa ne čudi što je posebno popularna ljeti. 

Osmislila ju je kuharica "Teta Sally" za bogatog brodovlasnika

Prema pričama, nastala je u drugoj polovini 19. stoljeća, a desert se povezuje s lokalnim ribarima i stanovnicima koji su živjeli na otocima Florida Keys, među kojima je bila i legendarna "Aunt Sally", američka kuharica koja je navodno prva pripremila ovu pitu za bogatog brodovlasnika Williama Curryja. 

U to vrijeme svježe mlijeko nije bilo pogodno za konzumaciju jer su rashladni uređaji bili rijetkost u kućanstvima, pa se koristilo kondenzirano mlijeko, koje nije zahtijevalo hlađenje. Kondenzirano mlijeko, žumanjci i sok limete bili su dobra kombinacija za dobivanje kremaste teksture, koja se potom stavljala na jednostavnu podlogu od drobljenih graham krekera, šećera i otopljenog maslaca. 

Iako se za ovu pitu u današnjim receptima krema peče jer sadrži jaja, originalno se kremu samo umutilo i ostavilo da se zgusne prije izlijevanja na podlogu od keksa, a upravo je zbog jednostavnosti pripreme mnogima bila omiljena. 

Ikona Key Westa na Floridi

Key Lime Pie ubrzo je doživjela pravu slavu, počela se pripremati u brojnim zalogajnicama i slastičarnicama, a danas je prepoznata kao službeni desert savezne države Floride. Iako su se recepti s vremenom razvijali i prilagođavali, poput kuhanja kreme ili dodavanja pojedinih sastojaka i preljeva, poput čokolade ili kokosa, originalnu verziju se i dalje smatra važnim dijelom američke kuhinje.

U Key Westu na Floridi još se mogu pronaći mjesta koja tvrde da poslužuju Key Lime Pie prema originalnom receptu, poput Kermit's Key West Key Lime Shoppe, jednog od najpoznatijih lokalnih mjesta za uživanje u ovom desertu. Posvećeni su čuvanju tradicionalnog recepta starog više od sto godina, a u nadjevu koriste lokalne key limete. Iako im pita dolazi u brojnim varijacijama, od različitih veličina do dodataka, klasična verzija ipak ostaje favorit, posebno među turistima. 

Budući da je ova pita lokalni brend, njezino ime stoji na brojnim izlozima slastičarnica, kafića i trgovina, a limeta je zaštitni znak cijele regije, pa malo koja djelatnost nije uklopila ove motive u svoj naziv, logotip ili slogan. Pita od limete poslužuje se u svim slastičarnicama, pa i kafićima, a iako je samo neki lokali pripremaju prema originalnom receptu, jednako su popularne i tražene i one modernizirane.

Kako se priprema

Za ovakvu pitu potreban je okrugli kalup promjera 26 cm, a prvo mu pripremite podlogu. Zdrobite kekse, ako ne koristite već mljevene, pa ih miksajte s maslacem i šećerom, utapkajte u kalup i stavite peći na 15 minuta, tek toliko da smjesa postane hrskava i keksi dobiju boju. 

Zatim pripremite nadjev: miksajte koricu limete i žumanjke, dodajte kondenzirano mlijeko i sok limete. 

Ako nemate kondenzirano mlijeko, možete pripremiti vlastito - zagrijavanjem mlijeka, šećera i maslaca, ili možete koristiti slatko vrhnje s kojim će krema biti malo gušća i masnija. Možete koristiti i kokosovo mlijeko ili neko drugo biljno mlijeko. 

Nadjev izlijte u kalup na kojem je podloga od keksa i sve zajedno pecite, a pitu prije serviranja dobro ohladite. Recept s točnim mjerama i detaljnim uputama pogledajte ovdje i počastite se ovom osvježavajućom pitom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.