Svaki pas može naučiti plivati. Ovo su načini na koje mu možete pomoći

Foto: Pexels

PLIVANJE može biti odlična tjelovježba za vašeg psa, a tijekom toplih razdoblja i idealan način za rashlađivanje. Ova tjelovježba ojačava mišiće i pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje psa, piše PetMD. Voda također pomaže smanjiti opterećenje na zglobovima, pa se vježbe u njoj preporučuju za pse koji imaju probleme s kretanjem.

Plivanje i kupanje s ljubimcem smatraju se odličnim načinom kvalitetnog provođenja vremena koje će vam pomoći da se još više zbližite. Ipak, neki psi nisu veliki ljubitelji vode, neki je se panično boje, a možda mislite i da ne mogu svi psi naučiti plivati.

Suprotno ovom mišljenju, postoji i mit koji kaže da svi psi instinktivno znaju plivati. Naravno, neke su pasmine sklonije ovoj aktivnosti i lakše se odlučuju na vodene avanture. Ipak, nekim psima potrebno je vrijeme kako bi se navikli na vodu i naučili pravilno plivati.

Pasmine s fizičkim karakteristikama, kao što je dlaka otporna na vodu (poput većine labradora retrivera), općenito su bolji plivači, a individualni temperament i prethodna iskustva također igraju ulogu. Osim labradora retrivera, portugalski vodeni pas, newfoundlandski pas i retriver zaljeva Chesapeake također se odlično snalaze u vodi.

Svaki pas može naučiti plivati

Neovisno o tome radi li se o mladom ili starijem psu, možete ga naučiti plivati. Kako bi taj pothvat urodio plodom, psa postupno uvodite u vodu i osigurajte da se osjeća sigurno i ugodno. Najpametnije bi bilo da se prvi kontakti s vodom i plivanjem događaju u mirnim vodama.

Započnite trening na taj način da psu dopustite da istražuje vodu svojim tempom. Možete koristiti poslastice, igračke ili pohvale kako biste ga potaknuli da priđe rubu vode i umoči šape. Također, najprije radite u plitkim područjima bazena ili jezera kako bi se pas osjećao sigurnije.

Kako psu postaje udobnije i kako se navikava na vodu, nježno poduprite njegovo tijelo stavljanjem ruku ispod trbuha ili korištenjem pomagala za plutanje. To će mu dati dodatnu potporu i neće se osjećati ugroženim. Dat ćete mu do znanja da ste uvijek uz njega.

Kad vaš pas stekne samopouzdanje u plitkoj vodi, postupno povećavajte dubinu. Koristite svoje ruke ili igračku kako biste potaknuli psa da koristi svoje noge za plivanje i lagano se kreće kroz vodu. Nagradite njegov trud, kako bi znao kada nešto radi dobro.

Vaš pas ne bi trebao plivati bez nadzora; morate mu osigurati odgovarajuće sigurnosne mjere, poput prsluka za spašavanje, ako je potrebno, i voditi računa o svim potencijalnim opasnostima u području na kojem uči plivati. Budite svjesni njegove razine energije, pratite znakove umora i, po potrebi, osigurajte stanke za odmor.

Ipak, imajte na umu da svi psi ne uživaju u plivanju, stoga je važno poštovati njihove preferencije i ne tjerati ih u vodu ako pokazuju pretjerane znakove straha ili tjeskobe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.