Hrvati jedu premalo dobrih grickalica. Evo što i kako jesti za uravnoteženu prehranu

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: dm 

SNACKOVI se često vežu uz negativne konotacije, poput neosviještenog obroka, nedozvoljenog zadovoljstva ili nečega što treba izbaciti iz prehrane. Nutricionisti sugeriraju da ne postoji podjela na zdravu i nezdravu hranu, već na nutritivno bogatu i nutritivno siromašnu. Ista stvar je i s međuobrocima, odnosno snackovima: mogu biti odlična energetska bomba kada ne možete objedovati, zatrpani ste poslom ili želite uravnoteženu prehranu. 

Prema prehrambenoj piramidi, međuobroci su dio prehrane, i to između ručka i večere, a trebalo bi jesti do pet manjih obroka na dan, dakle, tri glavna obroka i dva međuobroka. Međuobroci su važni zato što su izvor hranjivih tvari, željeza i vitamina, a služe i očuvanju energije tijekom dana.

Prema istraživanju o prehrambenim navikama Hrvata trećina njih preskače obroke zbog užurbanog načina života, a svaka četvrta osoba naručuje jela putem nekog od servisa za dostavu. 

Pronašli smo načine da međuobroci budu ukusni, nutritivno bogati i time pogodni za organizam. 

Birajte cjelovite žitarice

Najveću nutritivnu vrijednost imaju cjelovite žitarice. Odličan su izvor vlakana te se pri njihovoj konzumaciji dobiva puna hranjiva vrijednost svakog zrna. Prednost im je u tome što polagano oslobađaju energiju u organizam što stvara dulji osjećaj sitosti, pa su idealan odabir za snack. Osim toga, vlakna koja se nalaze u žitaricama pridonose laganoj i normalnoj probavi te dovodi do ravnoteže šećera u krvi ili snižavanja kolesterola. U cjelovite žitarice spadaju primjerice riža, raž, ječam, zob.

Primjer takvog međuobroka je snack od riže bez soli. Riječ je o vaflu od integralne, ekološki uzgojene riže. Može biti odlična podloga za raznovrsne dodatke, a može se jesti i bez njih. Sadrži rižu i sezam te manje od 1 posto šećera, tako da je dobar zalogaj u pauzi koji će vam pružiti energiju i držati vas sitima.

Kad poželite, nije potrebno odreći se ni čipsa jer postoji i čips od slanutka s 30 posto manje zasićenih masnih kiselina. Tako možete i dalje konzumirati grickalice, ali bez osjećaja krivnje zbog "nutritivno siromašnog" obroka. 
 

Foto: Shutterstock

Još jedna varijanta brzog i ukusnog snacka je snack od riže i tamne čokolade. Vafl preliven tamnom čokoladom s integralnom rižom slatka je, a nutritivno bogata opcija kao međuobrok ili kao brz zalogaj između obaveza u danu. 

Slatko nije pogrešno

Ako je još jedno u nizu opravdanja zašto ne birate osviješteno svoje obroke to da volite slatkiše, riječ je o stereotipu. Nisu svi slatki snackovi nutritivno siromašni ni pogrešan izbor. Postoje slatki snackovi s vrlo malim udjelom šećera, koji mogu zadovoljiti želju za slatkim. Slatko nam je potrebno zbog regulacije šećera u krvi, ali i zbog očuvanja energije. 

U dmBio asortimanu u ponudi je pločica od tamne čokolade s lješnjacima. Sadrži sastojke iz ekološkog uzgoja, a u čokoladi se nalaze bademi i lješnjaci. Ovo je brz i jednostavan snack kao međuobrok. Za ljubitelje keksa tu su dupli keks od pira s tamnom čokoladom i dupli keks od pira s kakaom

Obje varijante su iz ekološkog uzgoja, sadrže cjelovite sastojke i odličan su izbor slastice bez grižnje savjesti. Mogu poslužiti kao međuobrok ili kao doručak. dm nudi bogat izbor dmBio proizvoda, među kojima možete pronaći raznovrsne slastice po svačijem ukusu.  

Asortiman dmBio dostupan je u svim dm prodavaonicama i dm online shopu. Riječ je o robnoj marki koju je osmislio dm, a posjeduje niz certifikata koji jamče ekološki uzgoj i osvješten način prehrane. U suradnji s poznatim institucijama i nevladinim organizacijama, dm je razvio zelene etikete kao održivo pomoćno sredstvo za ekološku kupnju, olakšavajući kupcu snalaženje izravno na polici. Inspiraciju i novosti u ponudi dm-a možete pronaći svaki mjesec u katalogu

Napravite sami užinu

Tajna uravnotežene prehrane je u uravnoteženom planu. Ako večer prije izdvojite vrijeme za pripremu sutrašnjih međuobroka, moći ćete u potpunosti kontrolirati ono što unosite i koliko unosite, a pritom ćete uživati u pripremi vlastitog obroka. 

Tako možete pripremiti proljetnu krumpir-salatu s crvenom lećom, što je lagan i jednostavan obrok koji možete ponijeti na posao. Odlično odgovara u toplim ljetnim danima. Leća sadrži mnoštvo vlakana koja smanjuju kolesterol i pospješuju probavu, a krumpir je bogat vitaminima B, C I D. 

Foto: Shutterstock 

Trebat će vam dva veća mlada krumpira, 100 grama dmBio crvene leće, dva jaja, šest debelih šparoga, dva srednja mlada luka i četiri rotkvice. Uz to, puna šaka svježeg peršinovog lista i malo kopra, 60 mililitara dmBio ulja uljane repice, 30 mililitara dmBio bijelog balzamičnog octa te jedna žličica dmBio senfa uz sol i papar. 

Dok se krumpir peče na temperaturi od 220 stupnjeva, pripremite leću i jaja, a od ulja i začina pripremite preljev kojim ćete kasnije preliti salatu.

Uvijek nosite užinu sa sobom 

Ako je jedan od problema taj što ne mislite na užinu i zaboravite pripremiti ono što ćete toga dana pojesti kao uravnotežen snack, preporuka je da uvijek nosite užinu sa sobom. Za to je prikladan odabir miks različitih sjemenki koje stanu u torbu, ne zauzimaju puno mjesta, a jedna šaka dovoljna je da vam da energiju između obroka i u pauzi od posla. 

Dobar primjer su dmBio sjemenke lana bogate omega-3 masnim kiselinama, a dobivene su iz ekološkog uzgoja. Osim što ih možete jesti same, mogu biti dodatak juhi, ali i raznim drugim jelima. Dio su uravnotežene prehrane. Bademi su odličan izbor orašastih plodova. Redovita konzumacija jača kosu, nokte i kožu, a poboljšava se i rad srca. 

Foto: Shutterstock 

Neutralnog su okusa, pa mogu biti dio shakea, kolača ili drugih nutritivnih poslastica. Zbog svoje nutritivne vrijednosti bademi vraćaju energiju, pa su dobar izbor tijekom napornog radnog dana. Različite vrste cjelovitih sjemenki možete pronaći u dmBio asortimanu. Jedete li ih zasebno ili više različitih, odlična su varijanta snacka koji će vas održati energičnima tijekom dana.

Sponzorirani sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.