Legendarni San Rocco proslavio 20 godina uz Grašu, dondole i šampanjce u potocima

Foto: Press

LEGENDARNI obiteljski hotel San Rocco, smješten u Brtonigli u srcu Istre, proslavio svoj 20. rođendan uz party koji je podsjećao na bolje ekranizacije Velikog Gatsbyja - kako ga je ispravno opisala Plava Kamenica.

"Na svojim čestim putovanjima bio sam fasciniran talijanskom Toscanom i uvijek sam se pitao zašto nešto takvo nema kod nas. Mnogi su bili skeptični oko moje ideje razvoja hotelijerstva u ruralnim područjima bez morske obale. I tako sam ja živio sa svojom idejom dok jednog dana nisam u novinama ugledao natječaj Ministarstva turizma nazvan Pod stoljetnim krovovima gdje su nudili povoljne kredite pod uvjetom da imaš svoju nekretninu, da si poduzetnik, da imaš nasljednike. Sve traženo je bilo napisano kao za mene, tako da sam s obitelji odlučio krenuti u realizaciju davne želje",  ispričao je Tulio Fernetich Glasu Istre o samim počecima hotela San Rocco.

Na prekrasnoj terasi uz maslinik i bazen okupilo se prošli tjedan petstotinjak ljudi hrvatskih vinara, maslinara, chefova i prijatelja San Rocca iz cijele Hrvatske. Sjajnu atmosferu nisu pokvarili čak niti lokalni političari - neizbježni kad se jede i pije.

A jelo se i pilo se.

Služile su se svježe dondole iz Limskog kanala koje su uspjele zasjeniti čak i sjajne svježe kamenice, ekipa iz Napulja služila je burattu, šampanjac (i to ne samo Moet!) se točio u potocima, točila su se i istarska vina i lokalni Aura likeri i San Servolo pivo, rezao se pršut i šunka kuhana u kruhu, gosti su se sami mogli poslužiti iz koluta Grana Padana… u šarenoj magli kao da pamtimo da su s maslina visile ušećerene breskvice, bilo je još brdo toga - ali kako smo spomenuli da se šampanjac točio u potocima, i ne sjećamo se svega.

Sjećamo se da je atmosfera bila magična. Pjevali su Tolja, Gelo i superstar Grašo. Pa onda do jutra još jednom svi navedeni u krug, sve dok polovica gostiju nije završila u bazenima.

"Nema te zvjezdice i kategorije koja može opisati ovaj ambijent i gostoprimstvo ovih divnih ljudi. Kad bi tražili neku usporedbu, ovo bi bila Toskana u malom", rekao je Petar Grašo, dugogodišnji prijatelj obitelji Fernetich u čijem je vlasništvu hotel.

Povijest i razvoj Hotela San Rocco

Hotel San Rocco, osnovan 2004. godine, smješten je u renoviranoj staroj obiteljskoj vili. San Rocco je jedan od prvih butik heritage hotela u Istri te jedan od prvih gastrohotela u Istri, dakle i u Hrvatskoj.

Obitelj Fernetich, vlasnici hotela, već generacijama živi u Brtonigli. Tulio Fernetich, zajedno sa suprugom Ritom, započeo je priču koju danas nastavljaju njihova djeca - Teo, Luana i Roko. Svaki član obitelji ima svoju ulogu u poslovanju hotela; Luana se brine za marketing i prodaju, Teo za visoku gastronomiju (iako kaže da ne voli taj izraz), dok je najmlađi Roko kuhar u njihovoj Primiziji, jednoj od najboljih istarskih konoba, smještenoj stotinjak metara dalje u centru Brtonigle.

Posvećenost očuvanju tradicije i pružanju vrhunske usluge vidljiva je na svakom koraku koji napravite u hotelu i restoranu. Hotel San Rocco poznat je po svojoj vrhunskoj gastronomskoj ponudi. Gosti imaju priliku uživati u maslinovom ulju koje proizvodi obitelj Fernetich, kao i u vinu i vinski ocat proizvedenom od lokalnog grožđa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.