Znate li tko je zapravo trebao pjevati pjesmu Wrecking Ball?

Foto: Press

EVO NAS ponovno s još jednom listom priča iza poznatih pjesama

Norah Jones - Man of the Hour

Ova prekrasna, blues pjesma je posveta njezinom pudlu Ralphu, za kojeg u stihovima kaže da je puno bolji pratitelj od bilo kojeg muškarca kojeg viđa.

"Volim reći da je on neuredan, muževan pudl. Jer kad kažete pudl, ljudi počinju kolutati očima", objasnila je i dodala: "Moj kinološki sat je počeo otkucavati. Pa sam nabavila psa - to je sjajno. Ludo sam zaljubljena u njega."

The Police - Roxanne

Dvije su teme utjecale na nastanak hit pjesme grupe Police, prostitutke i drama Cyrano de Bergerac iz 1897. godine Edmonda Rostanda. 

Sting kaže da su on i njegovi kolege iz benda svirali u "polupraznim klubovima" u Europi dok su bili na turneji s Wayne County & the Electric Chairs krajem 1970-ih, i zbog toga su morali pristati na manje raskošne smještaje jer si nisu mogli priuštiti ništa bolje.

"Boravili smo iza željezničke stanice [u Parizu], Gare Saint-Lazare, u jednoj uličici. Razlog zašto je hotel bio tako jeftin je taj što smo ga morali dijeliti s damama noći", prisjeća se i kaže: "Do tada sam imao prilično zaštićen život i bio sam fasciniran tim poslom. Bilo je intrigantno za mene."

U međuvremenu, dok se to događalo, Sting kaže da je također primijetio poster na zidu koji oglašava Cyrana, čiji je glavni lik duboko zaljubljen u ženu po imenu Roxanne.

"Te dvije suprotstavljene ideje - ovo lijepo ime i ova vrlo, vrlo elegantna, dvorska romansa, i ono što se događalo u hotelu - jednostavno su me zapalile. Otišao sam u svoju sobu, uzeo gitaru i zamislio ovu ženu u životu", govori Sting.

Eddy Grant - Electric Avenue

Electric Avenue je naziv trgovačke ulice u Brixtonu, London, koja je krajem 1800-ih postala prva ulica na svijetu osvijetljena električnom energijom.

Godine 1981., to područje bilo je središte Brixtonskih nereda, koji su bili rezultat siromaštva i visoke stope nezaposlenosti među karipskim migrantima u Britaniji.

Pjesma Eddyja Granta govori upravo o tim neredima.

Thin Lizzy - Dancing in the Moonlight

Hit pjesma možda zvuči kao vesela pjesma, međutim, to je pjesma o ovisnosti o heroinu, s kojom se frontmen Phil Lynott borio cijeli svoj život.

Ed Sheeran - Supermarket Flowers 

Ed Sheeran je napisao Supermarket Flowers za svoju majku, jer je njezina majka - njegova baka - bila bolesna u bolnici dok je snimao album Divide. 

Ed je kasnije objasnio da je htio napisati pjesmu iz njezine perspektive, pjesmu koja ne samo da bi obuhvatila kako bi se njegova majka osjećala, nego bi također otkrila mnogo o njegovim vlastitim osjećajima prema obje žene.

U intervjuu sa Zaneom Loweom opisao je proces pisanja pjesme kao vrlo jednostavan: "Ona je bila jedna od najljubaznijih žena i bila je mama moje mame. Pisana je iz perspektive moje majke. Nakon sprovoda, gdje sam odsvirao pjesmu za članove najuže obitelji, djed mi je jednostavno rekao, 'moraš to objaviti, to mora ići na album'. To je tako dobra uspomena, zato je završila na albumu."

Eric Clapton - Circus

O Tears in Heaven već smo pisali, no na albumu postoji još jedna pjesma posvećena tragično preminulom sinu. 

Circus je osvrt na posljednju noć koju su Eric i Conor proveli zajedno.

U intervjuu za BBC 1998. godine Eric je objasnio: "Posljednju noć koju sam proveo s Conorom, otišli smo u cirkus. Otišli smo vidjeti jednu od onih ogromnih stvari koje rade u Americi gdje imaju tri arene koje se odvijaju istovremeno. Imaš klaunove i tigrove i sve ostalo. Ne rade ništa polovično. Sve stavljaju u jedan spektakl. Nakon predstave, vozili smo se natrag u New York City i sve čega se mogao sjetiti, sve o čemu je mogao pričati, bio je taj klaun. Vidio je klauna s nožem, što ja uopće nisam vidio. Neki klaun je trčao okolo mašući nožem, što je bilo prilično zastrašujuće, ali njemu se svidjelo. I to je u tekstu pjesme. Ali, pretpostavljam da sam odavao počast toj noći s njim i također ga vidio kao cirkus mog života. Znaš - taj dio mog života sada je napustio grad."

Miley Cyrus - Wrecking Ball

Maureen Anne McDonald poznatija kao MoZella, autorica je pjesme koja je isprva trebala biti namijenjena za Beyonce. 

Njezin osobni život bio je u kaosu, upravo je prekinula zaruke, raskinuvši s nekim za koga je smatrala da se loše ponašao prema njoj, i čim je naslov pjesme dogovoren, sva bol je isplivala na površinu. 

Tijekom boravka u studiju, Stephan Moccio i Wallace Skarbek trudili su se utješiti je i stvoriti atmosferu da sve te emocije izbaci iz sebe. Shvativši da pjesma nije u stilu Beyoncé, MoZella je predložila svoju prijateljicu Miley Cyrus, koja je u to vrijeme imala svoje romantične probleme s Liamom Hemsworthom. Ona je odmah prihvatila, snimila i izdala pjesmu nevjerojatnom brzinom. 

U snimljenom intervjuu za ASCAP MoZella se prisjetila: "Prošla sam najgore, najgore stvari ikada. Unutar jedne godine od pisanja, a u samo tjedan dana od objave, pjesma je postala broj 1."

Kate Bush - Cloudbusting

Psihoanalitičar Wilhelm Reich bio je kontroverzna figura, čiji je rad, uključujući knjigu iz 1936. "Seksualna revolucija", bio u sukobu s moralom njegova vremena, bilo da je riječ o Njemačkoj 1930-ih ili Americi 1950-ih. 

Jedna od vodećih figura seksualne revolucije bila je kažnjavana od američkih vlasti, a njegov rad zaplijenjen je i uništen te je na kraju je poslan u zatvor, gdje je umro 1957. godine.

Njegov sin Peter napisao je knjigu posvećenu njegovom životu i istraživanjima pod nazivom "Knjiga snova", opisujući svoj vlastiti odnos s ocem čije je knjige morao uništiti po nalogu policije. Također uključuje referencu na stroj koji je Wilhelm izumio nazvan Cloudbuster, dizajniran da izazove kišu. 

Kate Bush je pročitala knjigu i bila dovoljno dirnuta Peterovim pričom da stvori pjesmu Cloudbusting: "Njegov otac je sve za njega; on je čarolija u njegovom životu, i uči ga svemu... Ali ne može ništa učiniti po pitanju oca koji je odveden, potpuno je bespomoćan. Ali to je puno više vezano za to kako sin počinje nositi se s cijelom usamljenošću i bolom zbog nedostatka oca. To su čarobni trenuci odnosa kroz oči djeteta, ali ispričani od strane tužnog odraslog čovjeka."

Također je napravila video koji ilustrira ovaj trenutak izgubljene nevinosti, i poslala ga Peteru Reichu, koji je dao svoju punu podršku, rekavši za Dazed: "Prilično čarobno, ova britanska glazbenica je točno uhvatila jedinstveno i čarobno ispunjenje očeve i sinove odanosti, emocija i razumijevanja. Uhvatili su sve."

Smokey Robinson and the Miracles - More Love

Jedan od velikih hitova šezdesetih koji su izašli iz pera Smokeyja Robinsona, More Love, pjesma je napisana za Smokeyjevu ženu Claudette, koja je bila članica njegove grupe The Miracles od 1957. do 1964. godine. 

Morala je prestati s turnejama nakon niza spontanih pobačaja, što je imalo razoran utjecaj na mladi par, posebno na Claudette.

Smokey je kasnije rekao piscu Nelsonu Georgeu: "Nakon što bi imala pobačaj, uvijek bi mi rekla da joj je žao što me razočarala. Objasnio bih joj da me nije razočarala jer je ona tu, živa je; htio sam djecu, ali nju sam volio više. Napisao sam 'More Love' da joj pokažem kako se osjećam prema njoj... Htio sam je uvjeriti da mi je svejedno što god se dogodilo, jer još uvijek imam nju."

Smokey i Claudette Robinson na kraju su imali dvoje djece, dječaka po imenu Berry (po Berryju Gordyju, osnivaču Motowna) i djevojčicu, Tamlu, po etiketi The Miracles.

You Are My Sunshine

Poznata dječja pjesma ima zanimljivu i neočekivano političku pozadinu.

Pjesma koja uživa popularnost već devet desetljeća jedna je od najčešće prepjevanih pjesama u američkoj popularnoj glazbi. Snimali su je Bing Crosby, Ray Charles, Johnny Cash, Carly Simon, Aretha Franklin i mnogi drugi. 

"You Are My Sunshine" napisana je 1930-ih, ali postoje različite priče o tome tko ju je napisao. Paul Rice je autorska prava na pjesmu zaštitio 1937. godine. Međutim, obitelj glazbenika Olivera Hooda, Riceovog kolege, tvrdi da je Hood zapravo autor.

Godine 1939. Rice je prodao prava na pjesmu Charlieju Mitchellu i Jimmieju Davisu (što je bila uobičajena praksa u glazbenoj industriji tog doba). Jimmie Davis bio je poznati country pjevač i političar. Snimio je "You Are My Sunshine" 1940. godine, a pjesma ga je dovela do izborne pobjede 1944. i ponovno 1960. Koristio ju je kao temu svoje kampanje.

Godine 1960. Jimmie Davis je izabran za guvernera Louisiane, a njegova politička platforma počivala je na snažnim segregacijskim porukama zbog čega je mnogi liberali nisu pjevali tijekom šezdesetih.

No, svoje verzije snimili su i Ray Charles i Aretha Franklin te mnogi drugi crni američki pjevači, što ju je s vremenom odvojilo od Davisa kojeg se, na svu sreću, apsolutno nitko više ne sjeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.