Liječnik tvrdi da dvije vrste hrane smanjuju rizik od infekcija, alergija i starenja
![Liječnik tvrdi da dvije vrste hrane smanjuju rizik od infekcija, alergija i starenja](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/6629cbd7-73f7-4a95-92d0-d942317fc99f.jpg?width=765&height=402)
PROFESOR Tim Spector otkrio je da postoje dvije ključne stvari koje bi mogle podržati zdravlje probavnog sustava. Liječnik i epidemiolog, specijaliziran za prehranu, kaže da snažan crijevni mikrobiom može ponuditi velike zdravstvene prednosti, uključujući niže razine upala.
U zdravom crijevnom mikrobiomu, različite vrste mikroorganizama podupiru jedni druge, pomažu probavu i sprječavaju da se bakterije koje uzrokuju bolesti zalijepe za stijenke crijeva. Međutim, nova istraživanja također sugeriraju da zdrava crijeva mogu biti alat u borbi protiv alergija, infekcija, starenja, pa čak i, potencijalno, raka.
Profesor Spector objasnio je da je konzumacija prebiotika i probiotika ključna za izgradnju snažnog mikrobioma.
"Prebiotici su poput gnojiva za vaše crijevne mikrobe, a probiotici su kao sjemenke", rekao je na Instagramu.
Prebiotici se nalaze u nizu biljaka, uključujući povrće i voće bogato vlaknima. Neki dobri izvori prebiotika uključuju lako dostupnu hranu kao što su češnjak, luk, poriluk, šparoge, jabuke, banane, zob, kakao i lanene sjemenke.
S druge strane, probiotici su zapravo živi mikrobi koji žive u hrani. Profesor Spector preporučuje kimchi, kefir, kiselo zelje i kombuchu kao izvore probiotika. Na kraju poručuje: "Važno je svakodnevno konzumirati prebiotike i probiotike. Tako ćete maksimalno poboljšati zdravlje crijeva."
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati