Evo zašto je vježbanje najbolje rješenje!

Foto: Shutterstock


NARAVNO da tjelovježba utječe na mršavljenje i kako vas trening, uz dobru prehranu, može dovesti do dobre forme. Većina vas zna kako na treningu trošimo veliki broj kalorija, za razliku od sjedenja ispred televizije, što dovodi do mršavljenja, međutim vježbanje, i to ne bilo kakvo, na još mnoge načine ubrzava gubitak neželjenih kilograma i dugoročno je najbolje rješenje za održavanje vitke linije.


Što je intenzitet na treningu veći to je i veći učinak "afterburn" efekta, tzv. dug kisika. Dug kisika znači da metabolizam još neko vrijeme, nekoliko sati pa i pola dana nakon treninga, troši veću količinu kisika kako bi se tijelo dovelo u stabilno stanje. Običan trening laganog trčanja neće imati dugotrajan "afterburn" efekt, dok primjerice intervalni trening sprinteva može rezultrati dodatnom potrošnjom od 100-200 kalorija samo nakon završetka treninga, a trening s utezima još i više. Neka istraživanja pokazuju kako tijelo može oksidirati više kalorija i do 38 sati nakon jako teških treninga.

Nakon podužeg staža vježbanja, tjelovježba će utjecati na vaš bazalni metabolizam. Možda ne u tolikoj mjeri koliko mislite, ali ipak dovoljno da vaše tijelo zahtjeva više energije samo za "održavanje". Ali opet, ne i bilo kakvo vježbanje. Trening kombinacija snage, jakosti i mišićne izdržljivosti jedini mogu utjecati na ubrzanje metabolizma. Jedan od razloga je i taj što veća mišićna masa znači i veću potrošnju energije i kada ništa ne radite- tijelo sa više mišića troši znatno više kalorija u odmaranju.  Sa nešto više mišića na sebi možete dnevno trošiti 100-200 kalorija više ne radeći ništa!

Istraživanja još pokazuju kako vježbanje utječe na različite hormone koji stvaraju osjećaj sitosti. Konkretno, trening snage i jakosti u teretani utječe na hormon grelin za kojeg se smatra da je glavni krivac za stvaranje osjećaja gladi. Konstantno vježbanje smanjuje razinu grelina i tako se povećava osjećaj sitosti za 13-22%. Dakle, uz sve navedeno, treningom još i smanjujete potrebu za konzumiranjem prekomjerne količine hrane.

Bombardirani ste od strane industrije za mršavljenje raznim tabletama za mršavljenje, estetskim operacijama koje postaju sve jeftinije i pristupačnije, magičnim namirnicama za "mršavljenje" i mnogim drugim rješenjima koja traju vrlo kratko ili uopće ne djeluju, a zapravo je jedino dugoročno rješenje koje će vam dati zaista magične rezltate jest konstantna tjelovježba i briga o prehrani. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.