Devet najmirnijih pasmina pasa 

Foto: Pixabay

SVAKI pas je jedinstven i na svoj način se nosi sa stresnim situacijama i podražajima iz okoline. Dok su neki psi skloni nervozi i agresiji kada su pod stresom, drugi su staloženi bez obzira na to što se događa oko njih.

Prema stručnjacima Američkog kinološkog saveza, određene pasmine pasa poznate su po svom mirnom karakteru. Te pasmine nisu sklone režanju, napadima ili anksioznosti kada se nalaze u stresnim situacijama ili u novoj okolini. Evo o kojim je pasminama riječ.

Kavalirski španijel kralja Charlesa

Kavalirski španijeli kralja Charlesa stoljećima su uzgajani kako bi bili kućni ljubimci europskom plemstvu. Ovi nježni psi s velikim očima su društveni i smireni, zbog čega se odlično snalaze u ulozi terapijskih pasa. Dobro se slažu i s djecom i s drugim životinjama. Iako su sitni, prilično su aktivni jer porijeklo dijele sa španijelima koji su korišteni u lovačke svrhe.

Južnoafrički mastif

Južnoafrički mastif, poznat kao Boerboel, izgleda zastrašujuće, ali riječ je o jako odanoj i inteligentnoj pasmini. Ovi psi uzgajani su za potrebe čuvanja posjeda, a postali su poznati po svom mirnom karakteru jer se odlično slažu s djecom. Ipak, stručnjaci naglašavaju da se ova pasmina ne preporučuje neiskusnim vlasnicima.

Bergamski ovčar

Bergamski ovčari su pametni, odani i zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima. Iako im treba vremena da se sprijatelje sa strancima, ovi talijanski pastirski psi poznati su po svojoj mirnoj naravi. Bergamski ovčari imaju specifično gusto krzno koje im je u prošlosti služilo kao zaštita od predatora.

Tibetski španijel

Tibetski španijeli u prošlosti su bili ljubimci budističkih redovnika i uzgajani su kao čuvari hramova. Ova pasmina poznata je po nježnoj prirodi i potrebi za udovoljavanjem svojim vlasnicima. Osim toga, tibetski španijeli su jako razigrani i odlično se snalaze u sportovima za pse.

Irski vučji hrt

Irski vučji hrtovi su jedna od najvećih pasmina pasa, koja je poznata po svojoj iznimnoj odanosti. Ovi psi su jako inteligentni i smireni, što ih čini odličnim terapijskim psima.

Engleski baset

Engleski baseti su lovački psi koji se ističu po tome što su smireni i ništa im ne može odvući pažnju kada pokušavaju nanjušiti plijen. Iako su odani i vole svoje vlasnike, treba im puno vremena i strpljenja kako bi razvili tu odanost jer mogu biti tvrdoglavi.

Klamber španijel

Klamber španijeli su odlični lovački psi i još bolji kućni ljubimci. Iako je riječ o lovačkoj pasmini, imaju miran karakter i odani su svojim vlasnicima.

Pekinezer

Pekinezeri su otvoreni i prijateljski nastrojeni psi koji se dobro slažu sa svima, no treba im vremena da se naviknu na malu djecu. Iako su odani svojim vlasnicima, mogu biti pomalo tvrdoglavi i neovisni. Nakon pravilnog treninga i socijalizacije, pekinezeri su smireni i dobroćudni te nisu skloni nervozi.

Bernardinac

Unatoč svojoj veličini, bernardinci su pravi obiteljski psi koji su prijateljski nastrojeni prema ljudima koji su stekli njihovo povjerenje. Odlično reagiraju na trening jer vole udovoljavati svojim vlasnicima. Ovi nježni divovi trebaju puno pažnje jer obožavaju provoditi vrijeme uz svoje vlasnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.