Hrvatska bojkotira bazen koji nosi ime po čuvaru logora u kojem su ubijali Hrvate

Photo: Marko Prpić/PIXSELL

MINISTARSTVO turizma i sporta Republike Hrvatske poslalo je služben dopis klubovima i reprezentaciji da ubuduće bojkotiraju utakmice u crnogorskom Kotoru. Razlog za to je što se bazen u Kotoru zove po Zoranu Gopčeviću, nekadašnjem igraču Primorca. U dopisu stoji kako je on bio čuvar u logoru Morinj 1991. godine te da je sudjelovao u ratnim zločinima prema građanima Hrvatske.

Hrvatska uputila dopis

"Odlukom o nazivu bazena omalovažene su žrtve i nanesena šteta međusobnim odnosima Hrvatske i Crne Gore. Dodatno, naziv bazena u Kotoru je jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore. Dok gradski bazen u Kotoru ne promijeni sporni naziv, vaterpolo reprezentacija i klubovi iz Hrvatske svoje utakmice mogu igrati na svim ostalim sportskim bazenima u Crnoj Gori", stoji u dopisu ministarstva.

O svemu je upoznata i krovna europska organizaciju European Aquatics. Problem je nastao 2021. kada je bazen vaterpolskog kluba Primorac preimenovan. Ministarstvo je i tada reagiralo, no ništa se nije promijenilo. Dopis je sada proslijeđen i na nekoliko adresa u Crnoj Gori, poput vaterpolskog saveza i vaterpolskih klubova. 

Gopčević je radio u sabirnom centru

"Ovo se mora riješiti na državnom nivou, jer Primorac ne može ništa napraviti sam, pa čak ne može ni Općina Kotor. Ovo mora riješiti vlada, odnosno država Crna Gora" rekao je Siniša Kovačević, predsjednik Primorca.

Zoran Gopčević bio je jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. Osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, a ima i europsko srebro i svjetsku broncu. No tijekom devedesetih bio je zapovjednik straže u logoru Morinj, sabirnom centru pretežno za civile i malobrojne hrvatske branitelje s područja dubrovačke regije.

Gopčević je rođen 1955. godine u Kotor Varoši u Bosni i Hercegovini, a preminuo je 30. rujna 2000. godine za vrijeme treninga. Kao vaterpolski reprezentativac Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama 1980. godine.

Hrvatska premijeru na Olimpijskim igrama u Parizu ima baš protiv Crne Gore 28. srpnja, a ostali suparnici u skupini su Italija, Grčka i Rumunjska. Vaterpolska reprezentacija Hrvatske u Pariz putuje 24. srpnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.