Novi detalji o atentatoru na Trumpa. Radio u kuhinji doma za starije, maturirao 2022.

Foto: CBS

Cure novi detalji o 20-godišnjem Matthewu Crooksu koji stoji iza pokušaja atentata na Donalda Trumpa. Podsjetimo, Trumpa je metak okrznuo, Crooksa je ubila Tajna služba, a dvoje ljudi je teško ranjeno u pokušaju atentata u Pennsylvaniji.

Najnovije saznanje je da je Crooks radio u kuhinji doma za starije i nemoćne u Bethel Parku, mjestu udaljenom oko 70 kilometara od mjesta u kojem se održavao Trumpov skup. 

BBC-jev reporter iz Pennsylvanije razgovarao je s voditeljem smjene u domu za starije i nemoćne u Bethel Parku. Kaže da mu je iz doma potvrđeno da je Crooks tamo radio u kuhinji.  Dom za starije i nemoćne nalazi se na kratkoj udaljenosti od ulice u kojoj je Crooks živio.

Oglasila se i škola koju je Crooks završio prije dvije godine

Oglasila se škola koju je pohađao atentator na Trumpa.

"Thomas Matthew Crook je maturirao u Bethel Park Highu 2022. godine", kratko su poručili.

"Želimo izraziti iskrene želje za brzim i potpunim oporavkom Trumpu i onima koji su bili na subotnjem događaju te onima koji su fizički ozlijeđeni ili emocionalno pogođeni ovim tragičnim događajem", stoji u priopćenju škole. 

FBI je ranije otkrio identitet atentatora, pa se tako zna i da je Thomas Matthew Crooks bio registrirani republikanac koji je prethodno dao malu donaciju grupi povezanoj s demokratima. 

Prema lokalnim medijskim izvješćima i videosnimci završne ceremonije škole, Crooks je 2022. godine završio srednju školu Bethel Park.

Prvi predsjednički izbori na kojima je mogao glasati

Crooks je bio registrirani republikanac prema popisu u biračkom registru Pennsylvanije. Predstojeći predsjednički izbori bili bi prvi na kojima je mogao glasati.

Podaci Saveznog izbornog povjerenstva pokazuju da je donator po imenu Thomas Crooks s istom adresom dao 15 dolara političkim aktivistima povezanima s demokratima, pod nazivom Progressive Turnout Project, u siječnju 2021. godine.

AP: Otac je kupio pušku, CNN: Pronađen mu je i eksploziv

Kad ga je CNN kontaktirao u subotu kasno navečer, Crooksov otac Matthew Crooks rekao je da pokušava shvatiti što se događa te da će razgovarati s vlastima prije nego što bude javno govorio o svom sinu.

Associated Press je danas otkrio da je pušku iz koje je pokušan atentat na Trumpa, AR-15, kupio Crooksov otac prije najmanje šest mjeseci.

Američke vlasti pronašle su eksplozivne naprave u automobilu muškarca za kojeg dužnosnici tvrde da je pokušao ubiti bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, izvijestio je u nedjelju Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore.

AR-15 je poluautomatska puška koju uglavnom proizvodi Colt. Puška je izgledom gotovo identična jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska.

Za razliku od vojne verzije, AR-15 nije sposoban za kontinuiranu paljbu, ali iskusni strijelci ipak mogu ispaliti velik broj hitaca u vrlo kratkom vremenu. Vatrena moć puške varira ovisno o proizvođaču.

Može se kupiti online za oko 1000 dolara

To se oružje u Sjedinjenim Državama može kupiti online za oko 1000 dolara.

AR-15 pokazao se kontroverznim u posljednjim desetljećima, nakon što je korišten u nekoliko masovnih pucnjava u SAD-u.

Oružje je bilo zabranjeno nekoliko godina, ali je dostupno od 2004. godine. To je najprodavanije oružje u SAD-u, koje posjeduje jedan od dvadeset Amerikanaca.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.