Ovo je puška kojom je pokušan atentat na Trumpa, najprodavanije je oružje u Americi

Ilustracija: Shutterstock

Istražitelji su zaplijenili pušku AR-15 nakon pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, piše dpa.

Vjeruje se da je to oružje korišteno za pokušaj atentata, izvijestili su New York Times i Washington Post.

Trump se izvukao s lakšom ranom na uhu nakon pokušaja atentata u Butleru, gradiću sjeverno od Pittsburgha. Jedan je muškarac poginuo, a dvojica su zadobila teške ozljede.

Gotovo identična jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska

AR-15 je poluautomatska puška koju uglavnom proizvodi Colt. Puška je izgledom gotovo identična jurišnoj pušci M16 koju koristi američka vojska.

Za razliku od vojne verzije, AR-15 nije sposoban za kontinuiranu paljbu, ali iskusni strijelci ipak mogu ispaliti velik broj hitaca u vrlo kratkom vremenu.

Vatrena moć puške varira ovisno o proizvođaču.

Može se kupiti online za oko 1000 dolara

To se oružje u Sjedinjenim Državama može kupiti online za oko 1000 dolara.

AR-15 pokazao se kontroverznim u posljednjim desetljećima, nakon što je korišten u nekoliko masovnih pucnjava u SAD-u.

Oružje je bilo zabranjeno nekoliko godina, ali je dostupno od 2004. godine. To je najprodavanije oružje u SAD-u, koje posjeduje jedan od dvadeset Amerikanaca.

Aktivisti za pravo na nošenje oružja tvrde da milijuni Amerikanaca koriste oružje kao lovačku pušku, za samoobranu ili u streljanama.

Unatoč tome, njegova uporaba u pokušaju atentata na bivšeg predsjednika Trumpa, koji se natječe za svrgavanje svog nasljednika, predsjednika Joea Bidena na izborima u studenom, zasigurno će potaknuti ponovnu raspravu o kontroli oružja u SAD-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.