Počeo rat demokrata i republikanaca: "Bidenova kampanja tvrdi da je Trump fašist"

Foto: EPA

Serija metaka možda je samo okrznula Donalda Trumpa u Pennsylvaniji, ali ubijen je jedan sudionik skupa, a dva su teško ranjena. Hici su također prodrli kroz predsjedničku kampanju, oštetivši društveno i kulturno tkivo nacije. Iluzija sigurnosti u američkoj politici - građena desetljećima - dramatično je razbijena.

Trump je zadobio samo lakše ozljede, ali bilo je blizu - fotografija Douga Millsa iz The New York Timesa pokazuje kako metak siječe zrak u blizini glave bivšeg američkog predsjednika.

Otkad je Ronalda Reagana 1981. ustrijelio John Hinkley, nije se dogodio tako dramatičan čin nasilja usmjeren protiv predsjednika - ili predsjedničkog kandidata, piše BBC.

Mračno razdoblje u povijesti SAD-a

Ovo podsjeća na mračnije razdoblje u povijesti SAD-a, od prije više od pola stoljeća, kada su dva brata Kennedy - jedan predsjednik, a drugi predsjednički kandidat - ubijeni mecima atentatora. Aktivisti za građanska prava kao što su Medgar Evers, Martin Luther King Jr. i Malcolm X također su izgubili živote u političkom nasilju.

Kao i danas, šezdesete godine bile su obilježene intenzivnom političkom polarizacijom i disfunkcionalnošću. Bilo je to vrijeme kada su vatreno oružje i pojedinac koji ga je voljan upotrijebiti mogli promijeniti tijek povijesti.

Teško je predvidjeti utjecaj subotnjih događaja na Ameriku i njen politički diskurs. Već je bilo nekih poziva iz obiju vodećih stranaka na hlađenje retorike i nacionalno jedinstvo.

“U Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja"

Nekoliko sati nakon incidenta, predsjednik Joe Biden - Trumpov vjerojatni protukandidat u studenom - pojavio se pred kamerama u Delawareu kako bi dao izjavu novinarima.

“U Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja. To je bolesno. Ne možemo biti ovakvi. Ne možemo to oprostiti”, rekao je Biden.

Kasnije je Biden telefonski razgovarao s bivšim predsjednikom. Prekinuo je vikend na plaži i vraća se u Bijelu kuću.

"Bidenova kampanja tvrdi da je Trump fašist, to je dovelo do pokušaja atentata"

Ali nasilje se također brzo filtriralo u bespoštedni stranački rovovski rat koji karakterizira američku politiku posljednjih desetljeća. Neki republikanski političari za napad su okrivili demokrate koji su koristili ratobornu retoriku o prijetnji koju bivši predsjednik predstavlja za američku demokraciju.

“Središnja premisa Bidenove kampanje glasi da je Donald Trump autoritarni fašist kojeg se mora zaustaviti pod svaku cijenu. Ta je retorika izravno dovela do pokušaja atentata na predsjednika Trumpa”, objavio je na društvenim mrežama senator iz Ohija J. D. Vance, koji je navodno jedan od kandidata za Trumpova potpredsjednika.

Chris LaCivita, voditelj Trumpove kampanje, rekao je da “ljevičarske aktiviste, demokratske donatore, pa čak i Joea Bidena” treba pozvati na odgovornost kad se u studenom izađe na birališta zbog “odvratnih primjedbi” koje su po njegovom mišljenju dovele do subotnjeg napada.

Demokrati se možda neće složiti, ali mnogi na ljevici koristili su slične argumente kako bi istaknuli krivnju desničarske retorike u mjesecima prije atentata na kongresnicu Gabby Giffords u Arizoni 2011. godine.

"Slika bivšeg predsjednika, krvavog i s podignutom šakom bit će ključna"

Nasilje u Pennsylvaniji nedvojbeno će baciti sjenu na republikansku konvenciju koja počinje u ponedjeljak. Sigurnosni protokoli bit će pooštreni, a prosvjedi i protuprosvjedi u blizini mogli bi biti popraćeni novim osjećajem zle slutnje.

U međuvremenu, još jača svjetla nacionalnih reflektora obasjat će stranačkog kandidata kada izađe na pozornicu u četvrtak navečer.

Slike bivšeg predsjednika, krvavog i s podignutom šakom sigurno će postati ključan trenutak u Milwaukeeju. Republikanska stranka već je planirala snagu i grubu muškost učiniti središnjom temom, a subotnji incident dat će tome novu energiju.

“Ovo je borac kakvog Amerika treba!” napisao je Eric Trump na društvenim mrežama uz fotografiju svog oca nakon pucnjave.

Američka tajna služba također će se suočiti s intenzivnim nadzorom zbog svojih akcija na Trumpovom skupu. Pojedinac s puškom velike ubojite snage uspio se približiti glavnom predsjedničkom kandidatu.

Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Mike Johnson obećava da će provesti potpunu istragu. Te će istrage potrajati.

Ali zasad je jasno da je u godini neizvjesnih izbornih ishoda američka politika krenula novim, smrtonosnim zaokretom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.