Trumpova podignuta šaka ući će povijest

Foto: EPA

Pokušaj ubojstva bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa razbjesnio je, naelektrizirao i ohrabrio republikance, koji su pozdravili Trumpovu stisnutu šaku nakon pucnjeva, dok je istodobno otrijeznio demokrate, koji su već bili nervozni zbog prijetnje političkog nasilja i svojih smanjenih šansi predstojeće jeseni.

U nekoliko minuta nakon pucnjave na Trumpovom skupu u Butleru u Pennsylvaniji gnjev republikanaca pretvorio se u divljenje Trumpovom instinktivnom odgovoru, a zatim u slavlje zbog njegovog prkosa. Ova reakcija ukazala je na osjećaj progona kod njegovih pristaša i način na koji se prihvaćaju čak i najozbiljnije vijesti, piše Politico.

"Nećemo tolerirati ovaj napad s ljevice"

Do jučerašnje večeri i bez konkretnih izvješća o identitetu preminulog atentatora, republikanci su otvoreno krivili svoje političke protivnike za incident.

"Nećemo tolerirati ovaj napad s ljevice", rekao je republikanski kongresnik Mike Kelly, koji je bio na skupu.

Ta optužba evocirala je na atentat na predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine, koji su mnogi demokrati odmah pripisali desničarskim neprijateljstvima s kojima se tadašnji predsjednik suočio u Dallasu.

Međutim, tvrdnje su u duboko polarizirani svijet interneta 2024. stigle brzo, bez obzira na nedostatak informacija o motivu.

Jedan od Trumpovih potencijalnih dopredsjedničkih kandidata, senator J. D. Vance iz Ohija, rekao je sljedeće: "Središnja premisa Bidenove kampanje glasi da je Donald Trump autoritarni fašist kojeg se mora zaustaviti pod svaku cijenu. Ta je retorika izravno dovela do pokušaja atentata na Trumpa."

Trumpova djeca se oglasila

Republikanski senator Mike Lee (Utah) pridružio se Robertu O’Brienu, Trumpovom bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost, u pozivu predsjedniku Bidenu da odustane od svih saveznih optužbi protiv bivšeg predsjednika.

Čak su i Trumpova djeca odmah reagirala na atentat na svog oca s osjećajem trijumfa, a ne šoka. "Nikad se neće prestati boriti da spasi Ameriku", objavio je Donald Trump Jr. na internetu uz sliku svog oca podignute šake, krvavog lica i okruženog agentima sigurnosne službe, s američkom zastavom u pozadini.

I mnogi drugi, uključujući sadašnje kongresnike, požurili su objaviti iste ili slične slike, a zatim su se pridružili Trumpovim dužnosnicima kako bi iskoristili sate nakon pucnjave da se izjasne o početnim medijskim izvješćima, koja su razumljivo bila oprezna u opisivanju tako zapanjujućeg događaja.

U pozadini je bila želja da se nešto kaže online, što je sada tipičan odgovor na bilo kakvu vijest, bez razmišljanja o dubokim implikacijama.

Nezadovoljstvo republikanaca dugo se nakupljalo. Pokušaj atentata je prelio čašu

Međutim, brzina i intenzitet odgovora također odražavaju uzavreli bijes koji su mnogi Trumpovi lojalisti osjećali mnogo prije nego što se bivši predsjednik uhvatio za desno uho. Njegovi pristaše smatraju da ga je američka vlada proganjala na način koji priliči vođi opozicije u egzilu i da je, kako je rekao Vance, to bio neizbježan ishod američkog prihvaćanja taktika Trećeg svijeta.

Činjenice - posebice početna nevoljkost Bidenove administracije da podigne optužbe protiv njegovog prethodnika - ne odražavaju ove tvrdnje, ali one su prodrle duboko u američku desnicu.

Možda je u ovom trenutku uznemirujuće, ali postojao je razlog zašto su mnogi republikanci pomislili da trebaju brzo objaviti fotografije krvavog Trumpa: prikazat će ih politički moćnima.

U kampanjama percepcija može brzo prerasti u stvarnost, a simbolizam je često značajniji od suštine. Fotografije i snimke Trumpa kako okuplja publiku vjerojatno će biti trajna slika ovih izbora, a možda i cijele njegove političke karijere.

"Podignuta šaka postat će ikonski simbol"

Čak i prije Bidenova katastrofalnog nastupa u televizijskoj debati u lipnju, Trump se kandidirao na platformi snage, prikazujući se kao politički mišićavu figuru protiv slabog i ostarjelog aktualnog predsjednika. Republikanska nominacijska konvencija idućeg tjedna priredit će Trumpu herojsku dobrodošlicu i odgovarajuću publiku, što priliči stranačkom vođi koji je bio u dodiru sa smrću.

"Podignuta šaka postat će ikonski simbol konvencije", predvidio je dugogodišnji strateg Republikanske stranke Mike Murphy.

Organizatori konvencije već su predvidjeli niz tema posvećenih tome da Ameriku ponovno učine "sigurnom" i "jakom", što će s Trumpovim očekivanim predstavljanjem svog dopredsjedničkog kandidata dobiti novo značenje nakon pucnjave.

Bivši predsjednik će vjerojatno uživati porast podrške u neposrednim anketama jer će mu se okrenuti većina neodlučnih birača. "Bit će ponešto dobrog starog američkog suosjećanja prema Trumpu", predvidio je Murphy, koji se protivi kampanji bivšeg predsjednika.

Što će biti s Bidenom nakon ovoga?

Manje je jasno ubrzava li pucnjava pozive demokrata Bidenu da se povuče iz predsjedničke utrke. Većina demokratskih dužnosnika odgovorila je na pucnjavu osuđujući političko nasilje i malo ih je željelo raspravljati o tome kako bi ono moglo odjeknuti u kampanji.

Ipak, mnogi su demokratski politički veterani svjesni da će Trump uživati veću podršku na konvenciji nego što se ikada mogao nadati u tako politički podijeljenim vremenima. I nije bilo teško primijeniti osjećaj da je ionako neizvjesna kampanja možda definitivno izgubljena. Jedan dugogodišnji strateg pozvao se na nezaboravnu rečenicu Billa Clintona o tome da je "jako i pogrešno" uvijek ispred "slaboga i ispravnoga".

Demokrate je najviše zabrinjavalo hoće li Biden dorasti trenutku, hoće li izgledati više poput snažnog Lyndona Johnsona koji se obraća sjednici Kongresa nakon Kennedyjeva ubojstva ili poput postarijeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma, Johna McCormacka, koji sjedi za govornicom.

Neposredno prije pucnjave Biden je u konferencijskom pozivu s demokratskim kongresnicima pokušao pokazati da je sposoban za novi mandat. Ali poziv je uznemirio čak i neke od njegovih gorljivih saveznika, koji su se žalili da je zvučao nesigurno i defenzivno kada je demokratski zastupnik iz Colorada Jason Crow doveo u pitanje njegovu sposobnost da ostane vrhovni zapovjednik.

Prije nego što je još jedan skeptik uspio postaviti pitanje, razgovor s Bidenom je prekinut. Predsjednik je zatim sjeo u auto i zakasnio na jučerašnju večernju misu jer je padala kiša u blizini njegove kuće na obali u Delawareu.

Epizoda se činila filmskom, živopisna scena u iznimnom trenutku političke krize: predsjednik koji se čvrsto drži svoje dužnosti dok njegova vlastita stranka zapravo organizira parlamentarni udar usred kampanje.

Zatim su odjeknuli pucnjevi na televiziji uživo iz zapadne Pennsylvanije.

"Pravo je pitanje što slijedi - povlačenje ili ulazak u dublje podjele i nasilje?"

Iako je najgore izbjegnuto, sve to činilo se kao užasna kulminacija prijetnje koja je rasla od Gabby Giffords, Stevea Scalisea i 6. siječnja.

"Pravo je pitanje večeras: Koje su implikacije za našu zemlju, hoćemo li se povući ili ići dublje u podjele i nasilje?" rekao je David Axelrod, demokratski strateg.

On nije jedini koji se to pita ili strepi od istog pitanja.

"Djelić inča i bio bi mrtav. Preživjeti taj trenutak i reagirati kako je reagirao, to je kultni trenutak. Ali brine me je li ovo gotovo ili ulazimo u razdoblje kakvo je bilo od 1963. do 1981.", rekao je Karl Rove.

Od ubojstva Kennedyja do pokušaja ubojstva Ronalda Reagana dva mjeseca nakon početka njegova predsjedničkog mandata, dogodio se niz političkih ubojstava i dva pokušaja atentata na tadašnjeg predsjednika Geralda Forda.

Republikanski zastupnik Guy Reschenthaler također predstavlja zapadnu Pennsylvaniju. Nije bio na Trumpovom skupu, ali je entuzijastičan u podršci bivšem predsjedniku. Ipak, jučer navečer zvučao je samo kao zabrinuti Amerikanac.

"Zabrinut sam da ovo nije jedinstven događaj i da ćemo vidjeti još političkog nasilja", rekao je Reschenthaler.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.