Republikanci očekuju pobjedu nakon atentata. Analitičar: Ovo može preokrenuti izbore

Foto: EPA

Republikanci u američkom Kongresu i ranije su bili uvjereni da se Donald Trump vraća u Bijelu kuću. Neki od njih misle da mu je atentat dodatno olakšao put.

"Predsjednik Trump preživio je ovaj napad - upravo je pobijedio na izborima", rekao je republikanski zastupnik Derrick Van Orden za Politico u intervjuu nedugo nakon pucnjave.

"Ovo će mobilizirati glasače"

Mnogi republikanci dali su nešto umjerenije izjave. Većina ih predviđa da će napad na Trumpa učvrstiti podršku bivšem predsjedniku i mobilizirati njegove pristaše.

"Ovo će mobilizirati bazu više od svega. A on, znate - sa šakom u zraku i odbija otići. Vikao je 'borba, borba, borba'. To će biti slogan", rekao je republikanski zastupnik Tim Burchett.

Demokrati su naglo prestali s verbalnim napadima na Trumpa, a republikanci su za pokušaj atentata okrivili retoriku protivničke stranke.

Neki republikanci u Kongresu, poput zastupnika Mikea Collinsa, širili su teorije zavjere da je Biden "poslao naredbe" za pucnjavu. Republikanac Mike Lee rekao je u izjavi s Trumpovim bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost da bi Biden trebao "odmah narediti" tužiteljima da odbace savezne optužbe protiv Trumpa kako bi se smirila napeta politička situacija.

Analitičar: Ovo može izbore okrenuti u korist republikanaca

Napad na Trumpa može izbore okrenuti u korist republikanaca, rekao je za Newsweek Mark Shanahan, stručnjak za američku politiku sa Sveučilišta Surrey u Velikoj Britaniji. 

"Užasno je da se bilo koji kandidat suoči s pokušajem ubojstva. Srećom, Donald Trump nije teško ozlijeđen. Koliko god to zvučalo bezosjećajno, njegovi će stratezi promatrati incident kao priliku. Trump sada ima imidž heroja: okrvavljen, ali nepokoren. Usporedite to s nedavnim prizorima Joea Bidena", rekao je.

"Ovo će ojačati Trumpa u anketama i u studenom donijeti republikanske glasove u Pennsylvaniji. To može izbore čvrsto okrenuti u korist republikanaca."

Trump lakše ranjen, ubijen posjetitelj

Podsjetimo, Trump je lakše ranjen u napadu na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, koji će se istraživati kao pokušaj atentata. Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump započeo govor na otvorenom u gradu Butleru.

Nešto kasnije je objavljeno da je Trump okrznut metkom. Napadača su ubili agenti Tajne službe, objavili su američki mediji. Ubijen je jedan posjetitelj skupa, a dvoje ljudi je teško ranjeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.