Danas je dan kapibara. Evo zašto su tako posebne

Foto: Pexels

10. SRPNJA obilježava se Međunoradni dan kapibara. Riječ je o divljim životinjama koje zbog svog izgleda pomalo podsjećaju na svinje, zbog toga se ponekad može čuti i naziv vodenprase. No, odmah je potrebno naglasiti da se ne radi o svinjama, piše Discover. Prema nekim klasifikacijama, kapibare su jedine članice obitelji Hydrochoeridae, a prema drugima smještaju ih u potporodicu Hydrochoerinae obitelji Caviidae.

Postoje dvije vrste ovih životinja: kapibara i mala kapibara. Obje se koriste za hranu u raznim dijelovima Južne Amerike. Manje vrste se često love, dok se veća vrsta obično uzgaja radi mesa i kože od koje se izrađuju kožni proizvodi, navodi Britannica.

Dugačke su od 1.3 metra, a teže i do 79 kilograma

Inače, kapibare potječu iz Južne Amerike, ali moguće ih je zapaziti i u Japanu te zoološkim vrtovima Sjeverne Amerike. Posebno je zanimljivo koliko su zapravo veliki ovi najveći svjetski glodavci. Mogu biti dugačke do 1.3 metra, a težiti i do 79 kilograma.

@nagasakibiopark Masbro.#長崎バイオパーク #カピバラ #cpybara#капибара ♬ Capybara - Сто-Личный Она-Нас & Betsy

Ovo su sramežljive životinje koje uživaju u druženju sa svojom vrstom, te ih je često moguće opaziti kako leže na obalama jezera i rijeka. Budući da jedu ujutro i navečer, preko dana pretežito odmaraju.

Kada žive u zatočeništvu, lako prepoznaju ljude koji se o njima brinu

Radi takvog načina života i svog izraza lica, na kojem dominiraju oči koje izgledaju „uspavano“, stekle su reputaciju uvijek mirnih životinja. "Jednostavno imaju to smireno držanje, ali to također može biti dio njihove tehnike preživljavanja u divljini. Tihe su i kreću se polako i metodično", kaže Joan Daniels iz zoološkog vrta Brookfield u Chicagu.

@kaitlinthekeeper Capys loving swimming in the tiger pool 😍 #capybara #capybaratiktok #outofafrica ♬ The Little Mermaid (Marimba Remix) - Harry Goes Boom!

Melanie Typaldos, predsjednica ROUS Foundation, organizacije koja se posvetila poboljšanju života kapibara u zatočeništvu, kaže da su ovo životinje koje vole biti u društvu svoje vrste. Kada žive u zatočeništvu, lako prepoznaju ljude koji se o njima brinu te uživaju u druženju s njima.

Iako se ponekad love za hranu, te je radi toga na određenim područjima njihov broj smanjen, kapibare se ne smatraju ugroženom vrstom i njihova je populacija u svijetu prilično stabilna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.