Objavljen je popis najagresivnijih pasmina pasa, nikad ne biste pogodili koja je prva

Foto: Pixabay

IAKO postoje pasmine koje će većina odmah povezati s povećanom agresivnošću, otkriće znanstvenica s Kraljevskog veterinarskog fakulteta u Londonu je pravo iznenađenje. Naime, prema njihovom istraživanju, najagresivnija pasmina je engleski koker španijel. Smatra se da je četiri posto koker španijela agresivno, a taj se postotak povećava na dvanaest posto ako se govori o onima sa zlatnom dlakom, piše Daily Mail. 

Popis najagresivnijih pasmina pasa

  1. Zlatni engleski koker španijel - 12.08%
  2. Rotvajler - 7.46%
  3. Crveni engleski koker španijel - 6.5%
  4. Crni engleski koker španijel - 6.3%
  5. Smeđi engleski koker španijel - 4.3%
  6. Čivava - 4.2%
  7. Labrador - 2.24%
  8. Mops - 1.97%
  9. Engleski kratkodlaki hrt - 1.7%

Dr. Dan O'Neill, koji je vodio istraživanje, rekao je da budući vlasnici obično najviše brinu o tome koju će pasminu izabrati. Iako to ne očekuju, vlasnici bi trebali biti svjesni toga da će engleski koker španijel svakako biti agresivniji od, primjerice, labradora retrivera.

Ovo je činjenica koju je posebno bitno naglasiti kada se radi o obiteljima s djecom koje po prvi put nabavljaju psa. Dr. O'Neill napomenuo je da je razina agresije kod engleskog koker španijela bila veća kada su u pitanju muški psi i psi čija je dlaka zlatne boje. Onima koji bi ipak željeli nabaviti ovu pasminu, savjetuje da odaberu ženskog psa bilo koje druge boje dlake.

Drugo iznenađenje jest podatak da veličina psa zapravo nema veze s temperamentom. Čivave se smatraju jednako agresivnima kao i njemački ovčari.

Za istraživanje koje se bavilo engleskim koker španijelima, koristio se uzorak od 2318 pasa čiji su podaci izvučeni iz veterinarskih dokumenata Velike Britanije. Agresivnost se nalazi na šestom mjestu popisa poremećaja s kojima se ta pasmina najčešće susreće.

Znanstvenici su promatrali boju dlake više od 64% ispitanih pasa kako bi provjerili ima li i ova karakteristika veze s agresivnošću. Doznali su da su psi sa zlatnom bojom dlake najagresivniji, dok su se oni sa smeđom bojom dlake pokazali najmanje agresivnima.

Tvrde da ovi zaključci nisu nešto sasvim novo te da postoje i ranija istraživanja koja naglašavaju da su psi čija je dlaka jednobojna, skloniji agresivnim ispadima od pasa čija dlaka sadrži više boja. Unatoč tome, i dalje postoje oni koji tvrde da zapravo ne postoji veza između boje dlake psa i njegova stupnja agresivnosti.

Stručnjakinja za ljubimce, Zita Wells, naglasila je da boja dlake ovisi o genetici i nema direktnu vezu s ponašanjem ili temperamentom psa. "Iako neke pasmine mogu pokazivati određene općenite karakteristike kao što su razina energije, smirenost ili društvenost, one nisu određene samo bojom dlake psa", dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.