Sedam pasmina pasa s najvećim rizikom od toplinskog udara

Foto: Pexels

S OBZIROM na ljetne vrućine s kojima se naši ljubimci susreću svaki dan, dobro je biti upoznat s time kojim pasminama pasa ovakvo vrijeme najlakše može nauditi. Britanski veterinar Ben Simpson-Vernon je na svom TikTok profilu otkrio listu pasmina pasa koje imaju najveći rizik od toplinskog udara.

@ben.the.vet If you own one of these 7 dog breeds please be especially cautious in hot weather #heatwave #learnontiktok #heatstroke #dogs #hotdog #benthevet #veterinary #fyp ♬ cruel summer sped up - r & m <3 ⸆⸉

Objasnio je kako vrućine utječu na pse te je opisao koje pasmine najviše pate od njih. Svoje tvrdnje temelji na novom istraživanju Kraljevskog veterinarskog fakulteta, koje je istražilo srčane udare kod pasa u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail. 

Psi koji najteže podnose vrućinu

  1. Newfoundlander
  2. Čau čau
  3. Engleski buldog
  4. Francuski buldog
  5. Mops
  6. Pomeranac
  7. Stafordski bul terijer

Veterinar je objasnio da stafordski bul terijer, koji se našao na sedmom mjestu, unatoč svojoj kratkoj dlaci, ima veliku mišićnu masu koja generira puno topline. Šesto mjesto zauzima pomeranac koji ima iznimno gustu dlaku i relativno kratku njušku, pa se ne može dobro ohladiti dahtanjem.

Na petom, četvrtom i trećem mjestu našli su se psi s ravnim njuškama za koje je poznato da često imaju respiratorne probleme: mops, francuski i engleski buldog. Veterinar je napomenuo da su, za razliku od ljudi koji znojenjem hlade čitavu površinu svojeg tijela, psima za hlađenje namijenjeni samo njuška i grlo. Psi s kratkom njuškom ne mogu se dovoljno brzo ohladiti.

Nakon ove tri pasmine, na red dolazi čau čau. Ovaj pas ima 11 puta veći rizik od srčanog udara nego labrador. Razlog tome je njegova iznimno duga i gusta dlaka te relativno spljoštena njuška.

Nimalo ne čudi što se na prvom mjestu našao newfoundlander. Ovo je pasmina koja se oduvijek uzgajala kako bi mogla neometano raditi na vrlo niskim temperaturama, pa čak i u hladnoj vodi. Newfoundlanski pas iznimno je velik i težak te ga krasi debela dlaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.