Tri životinje koje mogu otkriti bolest kod ljudi

Foto: Pixabay

PRAVILNO dijagnosticiranje bolesti obično povezujemo s vrlo skupom i naprednom opremom koja može zaviriti u unutrašnjost ljudskog tijela. Naravno, takva je oprema izvrsna i lako otkriva bolesti s kojima se ljudi suvremenog doba susreću. Ipak, ta oprema nije jedina koja može lako otkriti jeste li bolesni i koji je dio vašeg tijela određena bolest zahvatila.

Postoji mnogo primjera u kojima su upravo ljubimci, pretežito psi, osjetili da se nešto događa u organizmu njihovih vlasnika. Primjeri uključuju pse koji su lizali, njušili i čak pokušavali žvakati mrlje na koži svojih vlasnika. Te su "mrlje" kasnije dijagnosticirane kao zloćudni melanom.

Životinje kao što su miševi, mravi i psi, više su puta dokazali sposobnost otkrivanja bolesti kod ljudi, ali i iz bioloških uzoraka tijekom pokusa. Dokazano je da mogu otkriti više bolesti, od različitih vrsta raka, preko infekcija urinarnog trakta i gastrointestinalnih infekcija, do covida-19.

Mnoge od bolesti koje su životinje bile u stanju nanjušiti, zapravo mogu biti opasne po život, pa je pravodobno otkrivanje često ključ izlječenja, ako ne i spašavanja života pacijenta. Životinje s kojima se susrećemo gotovo svaki dan, a koje nam mogu pomoći u ranom otkrivanju nekih bolesti, su psi i pčele. Osim njih, tu su i štakori.

Psi

Psi se s razlogom treniraju da bi bili terapijski ljubimci. Mogu otkriti mnoge bolesti, a neke od njih su Parkinsonova bolest, rak mjehura i malarija. Posebno trenirani psi lako prepoznaju dolazak epileptičnog napadaja kod svojih vlasnika, kao i nisku razinu šećera u krvi kod dijabetičara.

Glavno osjetilo koje psima omogućuje da budu živi detektori bolesti zapravo je njihov njuh, za koji se smatra da je više od 10.000 puta jači od ljudskog. Zanimljivo je napomenuti da im je ovo osjetilo toliko razvijeno da mogu koristiti jednu po jednu nosnicu tijekom istraživanja novih mirisa.

Pčele

Da nema pčela, ne bi bilo ni ljudi. Osim što se smatraju jednima od najbitnijih u ekosustavu, ove male životinjice također mogu prepoznati znakove bolesti kao što su tuberkuloza, rak pluća i covid-19. Jako su osjetljive na mirise niske koncentracije, zbog čega su sposobne otkriti kemijske promjene u organizmu čovjeka.

Istraživači su čak uspjeli istrenirati pčele da na prisutnost određenih mirisa reagiraju izvlačenjem jezika. Kada bi to učinile, dali bi im šećer koji su pčele smatrale nagradom. Uz pravilnu i dosljednu obuku, pčele su na određene mirise uvijek reagirale na taj način.

Štakori

Ovo su životinje koje se s razlogom smatraju jednima od najizdržljivijih i najprilagodljivijih u životinjskom svijetu. Jedan je afrički divovski vrećasti štakor istreniran da otkriva miris eksploziva nagaznih mina u Mozambiku. Ovi štakori također su se pokazali kao vrijedni partneri u medicinskim istraživanjima te igraju važnu ulogu u otkrivanju tuberkuloze.

Oni koriste svoje vještine njuškanja kako bi otkrili prepoznatljiv kemijski potpis tuberkuloze u uzorcima. Štakori imaju nevjerojatnu stopu uspjeha – točno otkrivaju pozitivne slučajeve tuberkuloze u 81% slučajeva.

Kako životinje otkrivaju bolesti kod ljudi?

To ima veze s sposobnošću mnogih životinja da otkriju sitne promjene u profilu kemijskog mirisa osobe. Mnoge vrste, uključujući pse, štakore i pčele, mogu detektirati vrlo suptilne promjene u tvarima koje se nazivaju hlapljivi organski spojevi (HOS). Njih tijelo otpušta u vrlo niskim razinama čak i kada je zdravo.

Zapravo, izdahnuti ljudski dah sadrži otprilike 3500 različitih HOS-ova. Sastav i koncentracija HOS-ova koje tijelo oslobađa mijenjaju se ovisno o zdravlju osobe i bit će drugačiji ako se bori protiv infekcije ili ima neki drugi zdravstveni problem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.