Druga strana Ultre: "Partijaneri nam više ne ostavljaju boce, prije je bilo bolje"

Foto: Index

TIJEKOM tri dana Ultra Europe festivala mnogi oko Parka mladeži skupljaju povratnu ambalažu kako bi si osigurali dodatni novac. Splićanki (75) to je ujedno i prihod zbog kojeg uspije preživjeti mjesec jer joj je, priča nam, mirovina jako mala.

Na desetoj jubilarnoj Ultri požalila nam se kako će manje zaraditi nego dosadašnjih godina: "Prije su se partijaneri više zadržavali ispred ulaza, pa je ostajalo i više boca za nas. Sad svi odmah ulaze na festival. Ne znam što se promijenilo, možda imaju manje novca ili je i njima skupo..."

"Spasi me skupljanje, bez toga ne bih mogla spojiti mjesec"

"Prvu večer sam skupila četiri velike vreće, nije to lako ni nositi. Tri sam stavila preko leđa kao u seriji Prosjaci i sinovi. Nikad ne znam koliko zaradim od skupljanja boca na Ultri jer to ne nosim odmah, a cijelo ljeto kupim boce i na drugim lokacijama. To mi dođe kao sezonski posao u mirovini", kazala nam je Splićanka.

Sve što skupi tijekom tri dana festivala, dodaje, ne nosi odmah na otkup jer su trenutno na svim pozicijama u gradu opterećeni.

"Spasi me kupljenje boca, bez toga ne bih mogla spojiti mjesec. Sve je poskupjelo, a mirovine su male. Ja skupljam samo plastične boce jer su mi staklene teške za nositi, a nije bolja zarada. Imam problem i kad ih nosim. Moram autobusom, a vozači mi često ne daju da ulazim s tim jer je njima to smeće, a ne znaju da ja ne bih mogla preživjeti bez toga. Al ima dobrih ljudi koji će mi dati bocu kad me vide da skupljam. Evo i ovdje na Ultri ima pristojnih mladih ljudi", kaže.

"Od prve večeri sam skupio 30 eura, prije je bilo bolje"

Konkurencija je velika, ali svi nam kažu kako svatko uspije skupiti i na kraju zaraditi. Ante se ne žali, njemu je dovoljna i jedna vreća smeća od 120 litara.

"Ima koliko ima, što bi da nema ništa, onda ne bi moga ženi kupiti krafnu u Mate. Od prve večeri sam skupio 30 eura. A da je prije bilo bolje, je, nećemo se lagati. To je bilo u vrijeme dok je Ultra još bila na Poljudu. Tada smo najviše zaradili od naših ljudi. Oni bi sjedili oko stadiona tijekom Ultre. Često su nam u vrećicama pored smeća znali ostavljati sakupljene boce. Sad to više ne nalazim", kaže.

Euro im, kažu, nije teško pao, boce su i dalje 50 lipa, odnosno 7 centi, a dodali su kako je veći problem što vrijednost novca više nije ista jer je sve poskupjelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.