Na zagrebačkim fontanama osvanuo lik Nikole Tesle

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povodom 168. obljetnice rođenja Nikole Tesle i Nacionalnog dana Nikole Tesle, na zagrebačkim fontanama projiciran je lik velikog izumitelja.

Nikola Tesla, jedan od najvećih svjetskih znanstvenika i izumitelja 19. i 20. stoljeća, rođen je 10. srpnja 1856. u ličkom selu Smiljan. Odlukom sabora, 10. srpnja proglašen je Nacionalnim danom Nikole Tesle - danom znanosti, tehnologije i inovacija. Državni zavod za intelektualno vlasništvo obilježava ovaj dan objavom zbirke izuma Nikole Tesle.

Odobreno mu 112 američkih patenata

Nikoli Tesli odobreno je ukupno 112 američkih patenata za izume iz različitih područja tehnike. Prvi američki patent odobren mu je 1886., a posljednji 1928. godine. Prema, za sada, raspoloživim podacima, ukupan broj dostupnih Teslinih patenata odobrenih u 26 različitih zemalja/država, uključivo i SAD, je 271. 

Gotovo u isto vrijeme kada i njemački fizičar Wilhelm Conrad Rontgen, Tesla je izvodio pokuse s X-zrakama. Izradio je i upute za rad s X-zrakama. Godine 1898. Tesla je prijavio patent uređaja za daljinsko upravljanje brodovima i vozilima, a sam uređaj prikazao je u Madison Square Gardenu. Na poticaj Nikole Tesle izgrađen je visokonaponski laboratorij u Colorado Springsu u kojem je planirao vršiti pokuse bežičnih veza i proučavati munje. Prvi je ukazao na mogućnost elektroterapije te na mogućnost bežičnog prijenosa informacija i energije.

Mnoga njegova rješenja još nisu verificirana

Genijalnost njegova uma i njegovih tehničkih rješenja potvrđuju i činjenice da neka od njih, ni do danas, nisu u potpunosti znanstveno (teorijski i/ili eksperimentalno) verificirana. Kao znak zahvalnosti za izuzetno značajan doprinos razvoju tehnike, a posebno elektrotehnike, mjerna jedinica za magnetsku indukciju nosi naziv prema njegovom prezimenu.

"Ne samo neki tehničari, usko specijalizirani, nego i veći broj cjepidlaka i kratkovidnih osoba reklo je, ako se izuzme indukcijski motor, da sam dao svijetu malo toga za praktičnu upotrebu. Ovo je teška greška. Nova ideja se ne može suditi po trenutnim rezultatima. Moj izmjenični sustav prijenosa energije došao je u psihološkom momentu kao dalekovidan odgovor mnogim ključnim industrijskim pitanjima, pa ipak su postojali određeni otpor i nesuglasice", napisao je u autobiografiji.

"Ovi, pa i mnogi drugi moji izumi, nisu bili ništa više negoli koraci naprijed u izvjesnim smjerovima. U razvijanju svojih izuma jednostavno sam slijedio urođeni instinkt za usavršavanjem postojećih sprava ne razmišljajući naročito o mnogo neophodnijim potrebama", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.